arckép

2020.05.17. 07:00

Bogarakat, emlősöket és hüllőket is lefotóz Völgyi Sándor

Völgyi Sándor a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre és hivatása szerint felkutatja a Nyugat-Mecsek minden élőlényét, amerre pedig megfordul, ott megörökíti művészfotókon az erdők vadjait, madarait.

Mészáros B. Endre

Forrás: V. S.

– Mennyire zavar be a koronavírus a természetnek?

– Mostanság kevesebb az ember a természetben. Bár az ismert kirándulóhelyeken hétvégeken egyáltalán nem tapasztalható visszafogottság.

– Mit jelent természetvédelmi őrének lenni?

– A Pécs, Abaliget, Orfű, Mánfa, Hetvehely, Bükkösd, Bakonya, Boda, Kővágószőlős, Cserkút által körülhatárolt tízezer hektáros terület bejárását. Az őrkerületem ettől nagyobb, mert kiterjed a Dél-Zselicre is.

– Sokszor kell büntetni a természetjárókat?

– Szerencsére nem. A többség figyelemmel van a környezetére, de azért akadnak szemetelők, tiltott helyen kerékpározók, illegális fakitermelők.

– Melyik a kedvenc helye a területén?

– Gyerekkorom óta madarász vagyok, szeretem a madárvilága miatt a Pellérdi-halastavakat, és az Orfű–Abaliget–Jakab-hegy vonalban a szép bükkösöket, vízmosásokat. Ezért lettem a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja, a Baranya Megyei Helyi Csoport weblapjának szerkesztője, és madárfotós.

– Hányféle madárfaj él itt ?

– Az országban körülbelül négyszáz madárfaj előfordulása ismert, ebből Baranyában legalább 250 megfigyelhető. Főként a vonulási időszak izgalmas, az erre vonuló vízimadarak miatt.

– A természetfotósok odavannak, ha nagyvadat leshetnek meg. A bennfentes mire utazik?

– Nem szaladgálok az emlősök után, de lekapom, ha az utamba kerülnek. Számomra a madárvilág megfigyelése a kihívás, erdőben, vízen egyaránt. Például néhány éve találtam Baranyában búbos cinegéket egy fenyvesben. Fotóztam őket, aztán madárodúkat kihelyezve sikerült megtelepíteni és költésre bírni a fajt, bizonyítottan először a megyében. Másrészt a ritka vörös kányákból tán 15 pár van az egész országban, s ennek kétharmada a megyében él. Egy baranyai telelő helyükön sikerült olyan képeket készítenem róluk, amilyeneket még előttem senki nem csinált. Baranya egyetlen békászó saspárja pedig a Kelet-Mecsekben található.

Fotózik és szerkeszt

Völgyi Sándor 1979-ben született Pincehelyen. Tolnanémedin nőtt fel, Barcson erdész technikusként érettségizett, majd 2005-ben a gyöngyösi főiskolán agrármérnök diplomát szerzett. A DDNP Nyugat-Mecsek–Dél-Zselic őrkerületének vezetője. Felesége, Tímea ápolónő, három lányuk van: Boglárka 17, az ikrek, Dorka és Réka 14 esztendősek. Az MME Baranya Megyei Helyi Csoportjának weblapszerkesztője, a madárfotózás szakembere, de saját honlapján növényekről, tájakról, hüllőkről, bogarakról is készít képet.

Völgyi Sándor már 2015-ben is a bama.hu segítségére sietett, amikor egy denevért fogtunk be a szerkesztőségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!