gazdaság

2020.05.30. 20:00

Dobálóznak a milliárdokkal Péterffyék

Az ellenzék szerint nem világos, hogy mi alapján számolták ki, hogy a városi cégeknek 2,5 milliárdos kiesést okozott a járvány, mivel ők nem láttak erre vonatkozó adatokat, sőt más információkat kaptak.

Bóka Máté

A balliberális polgármester, Péterffy Attilának készített indítvány szerint Pécsen az előzetes számításokat, a bevételkiesési tényadatokat és becsléseket alapul véve az önkormányzati cégek és intézmények bevételeinek drasztikus csökkenése, várható kiesése 2,5 milliárd forint lesz július elejéig.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője ezzel szemben azt mondja, hogy a Tüke Busznál nagyjából 300 milliós mínuszuk lesz az utasforgalom kieséséből, de a járatszámok csökkentése és az üzemanyagár-esés ezt kompenzálja, valamint nem kell a buszokra felvett hitelt törleszteni. A cégnél ugyanis úgy számolnak, hogy idén nullszaldósak is lehetnek, legalábbis az úgynevezett cash-flow szerint – vélekedett.

A politikus úgy tudja, hogy a Biokomnál – ha augusztus végéig ingyenes marad a parkolás, akkor – 300 millió lehet a mínuszuk, amihez még jön a vendéglátóegységeknek elengedett közterület-használati díjból származó kiesés, a Pécsi Vagyonhasznosító vezetője pedig néhány napja 200 milliós összegről beszélt. A Pécsi Állatkertnél – ahol a bevételek döntő része a jegybevételekből áll össze – 50 milliós a kiesés.

A 2,5 milliárdos kiesés emlegetése mellett egyébként – ahogy ezt megírtuk – intézményektől, például a bölcsődéktől és óvodáktól vonnak el pénzt, hogy egy veszélyhelyzeti alapot hozzanak létre, s ennek terhére tudnak különböző támogatásokat nyújtani.

Kővári János, a KDNP–ÖPE frakcióvezetője közölte, hogy ők támogatni tudják azokat a törekvéseket, amelyekkel a pécsieknek – családoknak, munkáltatóknak – nyújt segítséget a város. A 2,5 milliárdos céges igényekre vonatkozó részletes adatok hiányában viszont nem tudják támogatni a különböző elvonásokat, átcsoportosításokat.

– A városházi ellenzéknek az a feladata, hogy ellenőrizze, hogy ezek a cégek a közpénzekkel megfelelően bánnak-e, megfelelően használják fel, számolnak-e el, amihez szükséges lenne a részleteket megismerni – mondta a politikus, aki egyébként úgy is értékelte a dolgot, hogy a „pécsi városvezetés a nagy Houdini árnyékában” jár, és egy mutatványt ismerhetett meg a publikum.

Péterffy Attila polgármester erre azt mondta, hogy látta a cégek és intézmények árbevételére vonatkozó prognózisokat. Megemlítette: „egészségügyi veszélyhelyzetben ne várják el tőlünk, hogy ugyanolyan hatásfokkal készítsünk el egy átcsoportosítással kapcsolatos indítványt, mint egy félévre szóló költségvetési módosítást”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!