fejlesztés

2020.05.02. 12:06

Méhpusztulást okozó betegség elleni készítményt fejleszt egy pécsi cég

Több mint 120 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH) egy, a mézelő méhek pusztulását okozó betegség ellen, környezetbarát készítmény fejlesztésére az Enviroinvest Zrt., a projekt teljes összege 173,47 millió forint – közölte a pécsi székhelyű cég az MTI-vel. 

MTI

Forrás: Shutterstock

Közleményük szerint a 2022 decemberéig tartó projekt során egy, a méheket sújtó bakteriális megbetegedés, a nyúlós költésrothadás elleni szert fejlesztenek. A fertőzés megállításához jelenleg fel kell égetni a kaptárakat, ami súlyos anyagi károkat okoz a méhészeknek. Az új szer hatásosságát fertőzött kaptárakban tesztelik majd, és terveik szerint a készítmény bioméhészetekben is alkalmazható lesz.

A készítménynek köszönhetően, amelyet az Európai Unió (EU) országaiba is szeretnének exportálni, várakozásaik szerint a cég árbevétele a következő 3-5 évben mintegy 20 százalékkal nő majd. A kft. tavalyi árbevétele 358,4 millió forint, míg az azt megelőző évben 278 millió forint volt. Adózott eredményük 2019-ben 18,7 millió forintot, 2018-ban pedig 10,1 millió forintot tett ki.

Bár nem vállalták új munkahelyek teremtését, azonban a projekt végrehajtása során várhatóan két, magasan képzett biológust alkalmaznak majd. Jelenleg 29 munkavállalójuk van – tették hozzá.

A 2010-ben alakult Enviroinvest Zrt. székhelye és biotechnológiai kutatóintézete Pécsen, elektronikai hulladékbontó üzemük pedig Dunavecsén található – írta az Enviroinvest Zrt.

A cégnek három – biotechnológiai, környezetvédelmi és elektronikai hulladékfeldolgozási – üzletága van. A biotechnológiai szegmens további biológiai növényvédő szerek fejlesztését tervezi, illetve befektetőkkel létrehoztak egy startup céget, amely az egyik ilyen terméküket Indiában és Vietnámban készül piacra dobni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!