hitélet

2020.05.22. 11:30

Mindenkinek, aki most bajba jutott, próbálnak segíteni

A pécsi egyházmegyében harminc karitász csoport végez karitatív tevékenységet, a segítséget kérők száma a koronavírus-járvány következtében egyre emelkedik. A Katolikus Karitász minden körülmények között kiáll a bajbajutottak mellett.

W. K.

20200408 Vajdabokor, Kazárbokor fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Vajdabokorban majd Kazárbokorban adományozott Húsvét alkalmából adományokat a Debrecen -Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász nevében Mészáros László, az egyházmegyei karitász igazgatója.

Fotó: Pusztai Sándor

A Katolikus Karitász egyik kiemelt célja, hogy minden váratlan katasztrófahelyzetben készen álljon az azonnali segítségnyújtásra, valamint, hogy minden körülmények között kiálljon a bajbajutottak mellett. – A koronavírus-járvány időszakában az embereknek nagyobb szükségük van ránk, mint máskor – hangsúlyozta Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója a Pécsi Egyházmegyének adott interjújában.

Mint mondta, az elsődleges intézkedések között szerepelt a közösségi programjaik elhalasztása vagy lemondása. Emellett a változások érintették többek között a krízisellátást és az önkéntes hálózatot is. – Mivel az önkéntesek többsége nyugdíjas, illetve a nyugdíjazáshoz közeli életkorban van, veszélyeztetettnek számít. Ezért meg kellett kérnünk az idős önkénteseket arra, hogy a háttérből segítsenek. Így ők most otthon vannak, és azzal támogatják a munkánkat, hogy imádkoznak a járvány megszűnéséért, maszkokat varrnak, valamint bekapcsolódnak a Pécsi Egyházmegyében indult lélekerősítő programba és várják a hívásokat. Ezzel egyidejűleg elkezdtük bevinni a fiatal önkénteseket a mindennapi tevékenységünkbe – emelte ki az igazgató.

Az egyházmegyében harminc karitász csoport végez karitatív tevékenységet. Van olyan hely, ahol a plébános az önkéntesek egészsége érdekében maga végzi a tevékenységeket és támogatja a segítségnyújtásra jelentkező fiataloknak.

– Jelen pillanatban a segítségkérés exponenciálisan növekszik, hogy hol lesz a tetőpontja, azt nem tudhatjuk biztosan, de ameddig csak lehet, mindent megteszünk, minden igényt kiszolgálunk

– hangsúlyozta Besenczi Zsolt. Arra számítanak, hogy akik most elvesztették a munkájukat az elkövetkező hetekben keresni fogják a Pécsi Egyházmegyei Karitászt, ezért minden erejükkel a megoldást keresik, hogy nekik segíteni tudjanak.

Kiemelten fontosak a pénzadományok

A krízishelyzet miatt most nagyon fontos szerepe van az élelmiszer-adományoknak és fertőtlenítőszereknek. Ezeknek a beszerzésén folyamatosan dolgozik a Pécsi Egyházmegyei Karitász. A jelen helyzetre való tekintettel azonban nem tudnak ruha-, illetve tárgyi adományokat fogadni, ahogy a többi segélyszervezet sem. Ezért a pénzadományok most sokkal fontosabbá váltak – arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti, támogassa a szervezet tevékenységét.

Annak érdekében, hogy minden rászorulónak segítséget tudjanak nyújtani a koronavírus-járvány időszakában is, elindult egy párbeszéd a segélyszervezetek között és létrejött a Karitatív Tanács, aminek keretében közös adománygyűjtő vonalat hoztak létre. A Karitatív Tanács száma: 1357 – ez a nemzeti összefogás vonala, ahol egy telefonhívás vagy sms 500 forint támogatást jelent.

A jelen helyzetben nagy szükség van a Karitász segítő szolgálatának megvalósításához felajánlásokra, ezért kérik és egyúttal köszönik a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász tevékenységének pénzbeli támogatását a Takarékbank Zrt.-nél vezetett 50400113 -11093668 számú bankszámlaszámra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!