hitélet

2020.06.04. 14:41

A kétszeresére is nőhet a lelkészi jövedelemkiegészítés

Két ütemben a kétszeresére növekszik az ötezer fő alatti településeket érintő lelkészi jövedelemkiegészítés – erről is döntöttek a május 27-i kormányülésen.

Fotó: Karnok Csaba

Az ötezer lakosnál kisebb településeken 2002. január 1. óta kapnak jövedelemkiegészítést a lelkipásztorok, papok és rabbik. A kormány döntése ezt duplázza meg két ütemben: 2020. június 1-től hatvan százalékkal, 2021. január 1-től pedig további negyvennel emelik a pótlékot.

– Baranya megyében, Dél-Magyarországon vagy például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nagyon nehéz helyzetben vannak a lelkészek, papok és rabbik. Ők azok, akik spirituálisan és kulturálisan is támogatják az ott élőket, aktív szerepet vállalva az oktatásban, az idősek gondozásában, az ifjúsági munkában, segítve a lakosság helyben maradását is. Bár a jelenlegi döntés a vidéki településeket érinti, a jövőben akár olyan helyeken is támogathatják a lelkészeket, papokat, rabbikat, ahol városokban, jellemzően lakótelepi környezetben szerveznek új egyházközségeket – jelentették be a kormánydöntésről szóló sajtótájékoztatón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!