fenntartóváltás

2020.06.29. 20:00

Az abaligeti szülők még aggódnak az iskoláért

Két fontos eseményre került sor az elmúlt napokban az abaligeti iskolában. Mivel kisiskoláról van szó, a ballagáson lehetőség volt rá, hogy minden egyes nyolcadikostól személyesen búcsúzzon el egy-egy hetedikes diák. A búcsúztató felolvasta az általa írt szöveget, miközben a ballagó diák kedvenc zenéje szólt a hangszóróból. Rangot adott az eseménynek, hogy a Készenléti Rendőrség fúvós­zenekara is fellépett, akik 10 éves használatra hangszereket adományoztak az iskolának.

Zs. J.

Fotó: Sipos Edit

A ballagás előtt szülői fórumot tartottak, amelyen Czimmer Tamás igazgató elmondta, hogy első lépésként megtörtént a fenntartóváltás, az intézmény a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolától a Pécsi Tankerületi Központhoz került. Megnyugtatta a jelenlévőket, hogy nagyobb változások az iskola életében nem lesznek.

A szülők kitértek rá, hogy szeretnék, ha az iskolában megmaradna a művészetoktatás, változatlan formában a hitélet, és ragaszkodnak a felső tagozathoz. Ennek záloga, hogy a bejárós gyerekek (20-22 diák Pécsről, Kozármislenyből, Orfűről érkezik), akik sokszor rászoruló családokból kerülnek ki, eljussanak Abaligetre.

– Mivel a kistelepülésen nincs elég gyermek, így bejáró diákok is kellenek az iskola fenntartásához. Az évek során egy olyan profilt alakítottak itt ki, hogy speciális nevelési igényű (SNI) gyermekek itt megtalálták helyüket. A magasabb arányú SNI-s diákok miatt a PTE Tanárképző Központja is felfigyelt az iskolára, partneriskolai státuszt ajánlottak fel mind a tanító, mind a tanárképzés vonatkozásában – mondta Horváth Péter Brúnó, a szülői munkaközösség vezetője.

A következő évre egy problémát még meg kell oldaniuk. Korábban az iskolabuszt az iskola költségéből fizették, de erre a törvényi szabályozások miatt már nem lesz módjuk, mivel állami fenntartás alá került az intézmény. Emiatt közösségi adakozásba fogtak a szülők az Abaligeti Iskoláért Facebook-oldalon. Terveznek többek között jótékonysági koncertet, ezzel is támogatva a kezdeményezést. Bíznak benne, hogy az őszre összejön az ötmillió forint, amivel tovább tudják működtetni az iskolabuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!