Régi csillárok világítanak

2020.06.20. 07:00

Fényárban pompázhat a pécsi székesegyház

Kétmilliárdos kormányzati támogatásból újítják fel a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházat. A munkálatok decemberig tartanak.

Zsigmond József

a20200618_bemutattk a sajtnak a feljts vghze kzeled szkesegyhz llapott a hzigazda Puppi Natas a tatarozs vezetje volt_Pcs_LL_DN

Fotó: Laufer László

Mikor legutóbb a pécsi székesegyházban jártunk, árkok, állványok képe tárult szemünk elé. Mostanra már egyre szebb formát ölt a templom.

– A déli mellékhajó és a déli kápolna teteje beázott 2014 környékén. Mikor a bajt elhárítottuk, akkor a Pécsi Egyházmegye olyan forrásokat keresett, amivel a székesegyház felújítását meg tudnák oldani

– mondta Puppi Natasa egyházmegyei építész.

 

A magyar kormány mintegy kétmilliárd forintot biztosított a munkálatokra. Az első, legfontosabb feladat a fűtés-korszerűsítés volt, ugyanis az 1960-as évektől használt olajkazán csak egy helyen fújta be a meleget, így nem volt megfelelő a hőelosztás. A volt olajtartó és olajégős légfűtő berendezést lebontották, a helyén részben új vizesblokkegységet alakítanak ki, és áttérnek távhőre. A padok alatt padlófűtést alakítottak ki, mellette padlókonvektorokat építettek, amit a székesegyházhoz igazodó ráccsal fedtek le.

– Alapvetően fűtés-korszerűsítés és villamos felújítás zajlik, és ehhez kapcsolódik az az ütem is, hogy a kápolnákban és a sekrestyében, továbbá a nagy térben a déli mellékhajó falait restauráljuk – ecsetelte Puppi Natasa. – Megújul a hangosítás, új hangszórók lesznek, megoldottuk a szellőzést, felcsiszoltuk a padlózatot. Megújulnak a padok, narancsolajjal vannak bekenve, új székeket szerzünk be, a kápolnai orgonákat restauráljuk, a templom főorgonáját megtisztítjuk, és elvégezzük a sátoros főoltár tisztítását – sorolta a munkákat az egyházmegyei építész.

Sikerült felkutatniuk a székesegyház három régi, nagy méretű csillárját, melyek közül kettőt hoznak vissza. Az egyik a majsi, a másik a szulimáni templomból érkezik, és a Mária-kápolnában szerelik fel. A lámpák égőit LED-es izzókra cserélték, ezek fényében újra életre kelnek a freskók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!