fő a megelőzés!

2020.06.28. 11:30

Így vigyázzunk értékeinkre, hogy elkerüljük a hívatlan látogatókat

Beköszöntött végre az igazi meleg nyár, az iskolának is vége, a családok többsége strandra, nyaralni megy. A rendőrség idén is hasznos tanácsokkal látja el a lakosságot a betörések, lopások megelőzése érdekében.

T. V.

Tópartra indul reggel a család, ám a készülődés során nyitva felejtik az erkélyajtót, mire este hazaérnek, nem várt meglepetés fogadja őket: betörtek a lakásukba. Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében fokozottabban kell most figyelnünk értékeinkre. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatta lapunkat, hogy a besurranásos és alkalmi lopások, a gépkocsifeltörések, illetve a lakásbetörések egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek.

– Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ha nyaralni indulnak, ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati és a teraszajtót! Ha van a lakásban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják – fogalmaztak. – Amennyiben hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, hogy rendszeresen ürítse a postaládát. Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.

Mint megtudtuk, érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót is. Mert a különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást keltheti, hogy valaki otthon tartózkodik. A rendőr-főkapitányság szerint, ha a családok szabadságukat otthon töltik, akkor sem árt az óvatosság. Ha a lakásban tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót. Ha kertes házban laknak, a kertkaput se felejtsék el bezárni. S a mai digitális világban fontos az is, hogy a nyaraláson lévők a közösségi médiában nyilvánosan ne osszanak meg olyan fényképeket, bejegyzéseket, amelyből arra lehet következtetni, hogy napokig nem tartózkodnak otthon.

Betörés esetén azonnal tegyünk bejelentést a rendőrségre, és a nyomok biztosítása érdekében a lakáson kívül várjuk meg a rendőrök kiérkezését!

Autónkra is vigyázzunk nyaralásunk, utazásunk idején

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy a gépkocsira vonatkozó bűnmegelőzési tanácsok a nyári időszakban is érvényesek. Ennek értelmében az emberek ne hagyjanak értéket a gépkocsiban, az autó nem biztonságos tárolóeszköz. Mindig zárják be a jármű ajtajait, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre hagyják el az autót.

Fontos, hogy strandolás közben se feledkezzenek meg a vagyonvédelmi szabályokról, a fürdőhelyek ugyanis nem vállalnak felelősséget az őrizetlenül hagyott értéktárgyakért, a táskára terített törölköző pedig nem védi meg az értékeket. Amennyiben van értékmegőrző, feltétlenül vegyék igénybe. Nem célszerű a strandra nagyobb mennyiségű készpénzt vinni. A feltűnő és értékes használati tárgyakat tanácsos otthon hagyni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!