trianoni diktátum

2020.06.04. 15:55

Koszorúzást tartottak a Kálvária-dombon

Megemlékezést tartottak csütörtökön a Kálvária-dombon, a Trianon-keresztnél a békediktátum aláírásának évfordulóján.

M. R.

a20200604_Koszorúzási ünnepség a Trianon keresztnél, Õri László a megyei közgyûlés elnökének emlékezõ beszéde_Pécs_LL_DN

Fotó: Laufer László

– Trianon lehetett volna a kezdete a történelmi megsemmisülésnek, sokan ezt is várták, de nem így történt – emelte ki beszédében Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. – Földjeinket, kincseinket elvehették, politikai jelentőségünket lenullázhatták, múltunkat meghamisíthatták, de lelkünket, életerőnket, hitünket nem tudta megtörni az igazságtalanság.

Őri László hozzátette, az utóbbi években a következetes nemzetpolitika a magyarságot kiemelte a trianoni nemzethatárok szorításából, és a Kárpát-medence mára ismét tizenötmillió magyar hazája lett. A kormányzati célkitűzéseknek megfelelően olyan gazdasági és társadalmi fejlesztési programok valósulnak meg, amelyek a magyarság összetartását segítik. Óvodák épülnek szerte a Kárpát-medencében, diákokat hívnak és látnak vendégül az anyaországban, így Pécsett is. A megyei önkormányzat elnöke beszédét azzal fejezte be, hogy bár Trianon sebeit az idő bekötözte, a vér átüt a sebeken, több generáción át is.

Az ünnepséget Kövesi Ferenc atya és Nagy Zoltán Csaba lelkipásztor közös imádsággal folytatta, majd koszorúzás következett. A megemlékezés után többen is virágokat, mécseseket vittek az emlékműhöz, hogy így róják le tiszteletüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!