méltó emlék

2020.06.06. 07:00

Látványos trianoni napóra díszíti a gimnázium falát

A trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve festették fel a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának új, látványos napóráját. Az alkotó, Huszár Ferenc beavatta lapunkat a készítés részleteibe.

Tóth Viktória

Az iskola vezetőségének tagjaiban már korábban megfogalmazódott, hogy emléket szeretnének hagyni a jövő generációja számára a trianoni békeszerződés aláírásának jubileumával kapcsolatban. Huszár Ferenc rajz-művészettörténet-tanár, grafikusművész elmondta, hogy ennek kapcsán összeültek a tanárok egy ötletelésre. Itt született meg az elképzelés a trianoni napóráról. Az iskola falán egyébként korábban is volt egy csodaszarvasos festett napóra, melyet a tanár úr egy tanítványával készített el, ám ezt az intézmény külső szigetelésekor elfedték.

– A napóra szimbólum is. Az iskolában töltött időt, annak múlását, s életünk múlását is jelképezi – fogalmazott Huszár Ferenc. – Készítettem terveket, ezek közül az iskola­vezetés egy egyszerűbb verziót választott, ebbe komponáltam bele a betűképet.

A nemzeti színű alkotáson az elcsatolt területek nagyobb településeinek nevei láthatóak megfestve. A grafikusművész figyelt arra is, hogy a kis, csonka Magyarország fehér maradjon, így igazán látványos az óra.

– Azt szerettem volna még kiemelni a kompozícióban, hogy Ópusztaszer az ősi gyűlések színhelye, így onnan indul ki a napóra fény-árnyékot jelző pálcája – hangsúlyozta a tanár.

Mint mondta, több kollégája is segített neki a megvalósításban. Borbély-Bartis János például alpinista módszerrel rajzolta fel a pálcának megfelelően az árnyékok helyét március 21-én, a csillagászati tavasz kezdetekor. Egy másik kollégája pedig kiszámította, hogy ezen a szélességi körön hány fokos szögben kell állnia a pálcának. Ezután béreltek egy állványt, amiről – az egyébként tériszonyos tanár úr – az időjárás viszontagságai ellenére két hét alatt felfestette a művet szabad kézzel.

A napóra nem csak egy jól sikerült alkotás, hanem működő óra is, melyen tiszta, napos időben jól kivehető, hogy hány óra van. A diákok a digitális tanrend miatt élőben még nem látták az alkotást, de az iskola honlapján ők is megtekinthetik a művet.

Megtekinthető a kisfilm a honlapon

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma nem csak a napórával készült június 4-re. Bodáné Gálosi Márta igazgatónőtől megtudtuk, hogy egy emléktáblát is kihelyeztek, mely előtt az iskola tanulói, tanárai és hozzátartozóik minden évben fejet tudjanak majd hajtani.

– Sajnálom, hogy nem tudtunk olyan rendezvényt tartani, amilyet szerettünk volna. A terveink között egy nagyszabású emlékező műsor szerepelt, vetélkedőket és flashmobot is akartunk szervezni – mondta az intézményvezető. – A járványhelyzet miatt egy egyszerűbb megoldást választottunk. Készítettünk egy filmet, amelyet az iskola honlapjára töltöttünk fel. A nagyon érzékletes alkotás igazán mély gondolatokat hoz elő a száz éve történtek kapcsán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!