trianoni diktátum

2020.06.03. 07:00

Tűzgyújtással emlékeznek a száz éve történtekre

Csütörtökön este, a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján szerte a világon tüzek hirdetik az összetartozást. Baranyában is fellobbannak majd a lángok.

T. V.

A hét folyamán megyénkben számos településen tartanak megemlékezést a trianoni békeszerződés aláírásának jubileumával kapcsolatban, amelynek értelmében Magyarország elvesztette területének kétharmadát. Egerágon például ma délután rendeznek emléktábla-avatást, ahol többek között Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára is beszédet mond majd, s a rendezvényt Rudán Joe akusztikus koncertje zárja.

A pécs-vasasi templomkertben lévő trianoni emlékműnél ma 16.30-tól kezdődően ökumenikus istentiszteletet és megemlékezést tartanak, ahol a beszédek és koszorúzás mellett a nemzeti összetartozás fáját is elültetik majd.

Tíz évvel ezelőtt az Országgyűlés a kettős állampolgárságról szóló törvényben az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyarokat közjogi értelemben is a nemzet részévé, június 4-t pedig a Nemzeti Összetartozás Emléknapjává tette. Erre emlékezve holnap este, 20.20-kor (budapesti idő szerint) mindenhol a világon, ahol magyarok élnek meggyújtják az Összetartozásunk Tüzét. A rendezvény ötletgazdája a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, szervezői a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei, vagyis a világban működő magyar cserkészszövetségek.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, legyen az szervezet, intézmény, közösség, család vagy magánember. Ehhez a gyujtsukmeg.ma weboldalon be kell jelölni a tűz meggyújtásának tervezett helyét. Javasolják, hogy a tűzgyújtást ne egyedül, hanem közösségben tegyék, egy tűznél legyenek legalább hárman-négyen. Nem kötelező, de a szervezők azt is javasolják, hogy a résztvevők összetartozásukat a tűzgyújtás mellett azzal is erősítsék, hogy például közösen mondjanak egy imát, vagy énekeljék el a Himnuszt.

A weboldalon található térképen jól láthatjuk, hogy milyen sokan csatlakoztak már a kezdeményezéshez. Megyénkben is számos helyen fellobban majd a tűz, például Szigetváron, Harkányban és a siklósi várban is.

A pécsi Vasváry-villában is forgatták a filmet az évfordulóra

Az elmúlt évtizedekben számos költeményben, könyvben, filmben feldolgozták már a száz évvel ezelőtt történteket. Koltay Gábor Trianon című, 2004-es dokumentumfilmjében például hangsúlyozzák, hogy a ma is tartó trianoni folyamatról minden körülmények között beszélni kell. A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából készülő Carte Rouge című nagyszabású játékfilmet Pécsett a Vasváry-villában is forgatják. A filmet Varga Szabolcs forgatókönyve alapján Gerebics Sándor rendezi, a történetben két fiatal iskolai kutatómunkája során megelevenednek a magyar békedelegáció tagjai, felbukkan Teleki Pál nevezetes „vörös térképe” és hallható lesz Apponyi Albert megrendítő védőbeszéde Szalóczy Pál tolmácsolásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!