Baranyai körkép

2020.07.07. 15:25

Az adóhivatal ezt ajánlja a diákmunka kapcsán

Nyáron jelentősen megnövekedik a diákként munkát vállaló (korlátozottan cselekvőképes, 15, 16, 17 éves) kiskorú gyerekek száma. Mielőtt a szülő hozzájárul gyermeke foglalkoztatásához, célszerű leellen­őrizni a leendő munkáltatót. A NAV honlapján több olyan adatbázis is elérhető, amelyben megtalálhatók azok az adózók, amelyeknél kockázatos a munkavállalás.

A www.nav.gov.hu oldalon, az „Adatbázisok” rovatban információk olvashatók az adóhiányos, a hátralékos és a végrehajtás alatt álló adózókról, a felfüggesztett vagy szankciós jelleggel törölt adószámokról, és az olyan adózókról is, akik bejelentési kötelezettségüket elmulasztották, illetve, akik bejelentés nélkül foglalkoztatták alkalmazottaikat.

A nyáron munkát vállaló diákokra a közteherviselés szempontjából – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre. A diákszövetkezeten keresztül vállalt munkán túl, a tanuló foglalkoztatható munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatás keretében mezőgazdasági, turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára, továbbá háztartási alkalmazottként.

Így nagyon fontos, hogy a szülő is tisztában legyen a legfontosabb szabályokkal, valamint a nyári munka hasznos tapasztalatokkal szolgáljon, és kellemes emlék maradjon a gyermek számára.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát. A hivatal a fiatalokat is megszólítja gyakorlatias tanácsokkal: Ha még nincs adóazonosító jeled, a NAV-tól a 20T34-es nyomtatványon kell igényelned. A munkahelyeden a jövedelmedről és a levont közterhekről igazolást kell kapnod legkésőbb jövő január végéig. Ez az igazolás a személyijövedelemadó-bevalláshoz kell. Érdemes felkeresned egy iskolaszövetkezetet, amely segít a választásban és a biztonságos, szabályos munkavállalásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!