nemzeti konzultáció

2020.07.27. 07:00

Az emberi élet megvédése a legfontosabb feladat – mondja Boros János

A demokráciát csak úgy tudjuk megvédeni, ha előbb az emberi életeket megvédjük – mondta lapunknak a pécsi filozófus, Boros János a nemzeti konzultációval kapcsolatban. Meglátása szerint a hazai járványhelyzetben hozott intézkedések nagyon jók voltak.

B. M.

A védekezéssel kapcsolatban Boros János lapunknak azt mondta, hogy a hazai járványhelyzet kezelése jó volt, s a nemzetközi sajtót is figyelve a magyar viszonyokhoz alkalmazkodva, a magyar emberek védelmében hozott intézkedések eredményesek voltak, minden országnak specifikusnak kell lennie a védekezésben is, hiszen mindenütt mások a körülmények.

Mint mondta, a hazai védekezésben hozott intézkedések közül talán az idősek vásárlási idősávját lenne érdemes átgondolni.

– A fő cél az emberek életének megóvása, ez pedig mindenek felett áll – mondta a pécsi egyetem Filozófia Doktori Iskolájának vezetője. Hozzátette: ez még a demokráciát is megelőzi, hiszen csak az ember képes arra, hogy demokráciában éljen, így ha ezt védeni akarjuk, akkor ahhoz az emberi életeket kell előbb megóvni.

Boros János szerint a hazai alacsony fertőzöttséghez az is hozzájárulhatott, hogy nálunk kisebb a pezsgés, a mozgás, mint például a nyugati országokban: ott több időt töltenek az emberek szabadidejükben kávézókban, éttermekben, több szolgáltatást tudnak igénybe venni, többet utaznak a gazdaság intenzív működésének fenntartásáért és annak eredményeként, de a népsűrűség is sok helyen sokkal magasabb, mint nálunk.

Rátérve a nemzeti konzultációra azt mondta, hogy az abban szereplő kérdésekre igennel tud felelni, így szerinte is a járványügyi készültséget fenn kell tartani, az idősotthonok járványügyi védelmét meg kell erősíteni, a védekezéshez szükséges felszereléseket pedig idehaza kellene előállítani, valamint az iskolásoknak ingyenes internetet kellene biztosítani a járvány alatt.

A járványügyi figyelőszolgálat felállításának szükségességéről úgy vélekedett, hogy miként a hadsereg a külső támadások ellen, úgy egy olyan szervezet is kell, amely képes a járványok ellen védekezni, mert a föld népességének növekedésével a jövőben újra és újra elő fognak fordulni hasonló járványok.

Egyetért azzal is, hogy a bankoknak és a multiknak is hozzá kell járulniuk a védekezés költségeihez, valamint azzal, hogy ösztönözni kell a hazai termékek, hazai szolgáltatások vásárlását.

Boros János igent mond arra is, hogy védjük meg a magyar vállalatokat a külföldi felvásárlástól. Ugyanakkor az is fontos, hogy a hazai termék olyan minőségben készüljön el, amely valóban felveszi a versenyt a nyugat-európai termékekkel, de arra nem adott választ, miként lehetne elérni, hogy a magyar vállalatok a legmagasabb nyugati technológiai és minőségi színvonalra jutva versenyképesekké váljanak.

A munkahelyvédelmi intézkedések kapcsán megjegyezte, hogy immár minden állam törekszik erre és még az Egyesült Államokban is így cselekednek, ahol büszkék voltak arra, hogy a gazdaság független az államtól.

A Soros György-féle hitelötletről annyit mondott, hogy az egy rossz vicc, el kell utasítani, ahogyan a bevándorlást is, vállalva ezzel akár a nyílt konfliktust is Brüsszellel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!