Hitélet

2020.07.04. 13:04

Az új, nyolcvanötödik pécsi püspökre még várni kell

Több olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal a kérdéssel, hogy mikor nevezik ki az új pécsi megyés püspököt.

Zs. J.

Amint arról lapunkban is beszámoltunk, tavaly július 12-én nevezte ki Udvardy György pécsi megyés püspököt a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé Ferenc pápa.

Udvardy György (képünkön) beiktatására 2019. augusztus 31-én került sor, azóta a Pécsi Egyházmegyét apostoli kormányzóként irányítja. Úgy tudjuk, korábban felvetődött az is, hogy az új pécsi püspököt a budapesti szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után nevezte volna ki a pápa, ám a járvány miatt a világkongresszust egy évvel elhalasztották. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya megkeresésünkre közölte, nincs tudomásuk arról, hogy a pécsi püspök személyről döntés született volna, nevét a Szentszék megfelelő időben, a pápa döntését követően fogja nyilvánosságra hozni.

A római katolikus egyháznál bevett gyakorlat, hogy az új megyés püspököt a segédpüspökök közül választják. Ez megfigyelhető a korábbi püspökválasztásokkor. Udvardy György pécsi püspökké való kinevezése előtt esztergom-budapesti segédpüspök volt, hasonlóképpen Mayer Mihály is segédpüspökből lett pécsi püspök. Most Varga Lajos (70 éves) váci segédpüspök, Cserháti Ferenc (73) a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök, Shnell György (71) esztergom-budapesti segédpüspök és Mohos Gábor (47) esztergom-budapesti segédpüspök jöhet szóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!