nemkívánatosak?

2020.07.31. 20:00

Egyre több a bajba jutott kutya és macska az állatvédők szerint

A nem kívánt macska-, illetve kutyaszaporulattól sokan próbálnak megszabadulni, a Komlói Állatvédő Egyesület tapasztalatai szerint. A hozzájuk kerülő kölykök a legtöbb esetben alultápláltak, betegek – többek közt ezeknek a kis állatoknak az ellátásához is kérnek most anyagi segítséget.

Wald Kata

Fotó: Imre György

Megindult a kiscica- és kiskutya bumm, folyamatosan próbálnak megszabadulni a nem kívánt szaporulattól a gazdák, a kis állatok sokszor betegek, alultápláltak, ellátásuk komoly költséget jelent – többek közt ehhez kér segítő felajánlásokat felhívásában a Komlói Állatvédő Egyesület.

Mint mondják, ha nem is napi rendszerességgel, de hetente legalább egyszer keresik fel őket különböző, az állatvédők által már jól ismert „mesékkel” a gazdák: a leggyakoribb történet, hogy a cica besétált az udvarba és leellett, kutyák esetében pedig jellemzően az a sztori, hogy a kölyköket valaki bedobta az udvarba.

Folyamatosan kerülnek hozzájuk cicák, kutyák, amelyeknek chip, oltás, tesztek, ivartalanítások, sok esetben pedig kezelések kellenek. Az egyesület legutóbbi, még kiegyenlítésre váró állatorvosi számlája meghaladja a 300 ezer forintot.

Tapasztalataik szerint egyre több a bajba jutott állat – gondozásukban folyamatos kezelésre szoruló kutyusok és cicák is megtalálhatók. Ahhoz, hogy folytatni tudják a mentéseiket és beteg, sérült állatokat is tudjanak fogadni, rendezniük kell a tartozásukat. Ehhez kérik most a támogatók segítségét. Ha valaki csak egy csoki árával tud hozzájárulni a költségekhez, az is sokat jelent a jelen helyzetben.

Itatni kell a hőségben a madarakat

Beköszöntött a kánikula, fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a madarakról – hívják fel internetes közösségi oldalukon a figyelmet a komlói állatvédők. Fontos tudni, hogy a nyári hőségben a körülöttünk élő madaraknak is sok folyadékra van szükségük.

A kertben a madarak gyülekezőhelye lehet egy jól elkészített itató – ennek kialakításakor ügyelni kell arra, hogy az lassan mélyüljön. Érdemes a közepére egy lapos követ tenni, ahol a madarak megállhatnak, leszállhatnak. Minél természethűbb az itató, annál inkább kedvelni fogják – megalkotásához kiválóak a patakkövek, a sóderágy, a betelepített vízi növények. Fontos, hogy árnyékos vagy fél­árnyékos helyre telepítsük, így védhetjük az inni érkezőket a tűző napsütéstől, és a víz is lassabban párolog el belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!