egyre többen vannak

2020.07.10. 17:30

Hallottad már? Ezért énekelnek Pécsett a kabócák ennyire!

Pécs nyaranta felveszi mediterrán „ruháját” és ezzel együtt a tengerparti hangulat is hozzánk költözik. Kabócákkal együtt. Ennek oka pedig igen egyszerű: imádják azokat a fákat, amik a városban vannak.

Németh Krisztina

 Ha valaki nagyon szemfüles, akkor egy-egy fa törzsén megláthatja ezeket a lárvabőröket, amikből nyáron kibújnak

Általában 25 Celsius-fok feletti hőmérséklet és tűző napsütés már elég egy kabócának, hogy rázendítsen. Pécsett pedig még közrejátszik az is, hogy olyan fák vannak, amiken előszeretettel tanyáznak.

– Imádják a kőrisfákat, hársfákat és fenyőket. Ezeknek a nedvét is szívják. Mivel a belvárosban és a Mecsekoldalon rengeteg ilyen fát ültettek az elmúlt évtizedekben, nem véletlen, hogy akár a város központjában is zenélnek a mannakabócák és az óriás-énekeskabócák – mondja Dudás György, a DDNP természetvédelmi őre. Ez utóbbi egyébként a leghangosabb rovarok közé tartozik.

Az énekeskabócák hangereje elérheti a 100 decibelt is, ez olyan hangos tud lenni, mint egy koncert, vagy mint egy légkalapács 10 méterről. Hangosabb, mint egy vonat, egy vihar vagy egy fűnyíró.

Érdekesség, hogy ezek a rovarok a telet is itt töltik, a hidegebb időszakot lárva alakban vészelik át.

Megfogni szinte lehetetlen őket! Ha valaki nagyon szemfüles, akkor viszont egy-egy fa törzsén megláthatja ezeket a lárvabőröket, amikből nyáron kibújnak

Pécsett mindig is voltak kabócák

Természetes ellensége nem nagyon van, bár a szemfüles madarak megfoghatják. Ugyanakkor a kabócák olyan gyorsak és rejtőzködőek, hogy nincsenek nagy veszélyben.

Magyarországon egyébként a meleget kedvelő fajok más városokban is megfigyelhetőek, de ennyire koncentráltan nem biztos, hogy „tanyát vernek”.

Munkatársunk arról számolt be, hogy számára úgy tűnik, évről évre egyre több kabóca bukkan fel a megyeszékhelyen és a körmyékén. Lakókörnyezetének udvarában például idén jelent meg először a jellegzetes hangjuk, de Orfűn is folyamatosan hallható az árnyas strandon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!