Baranyai körkép

2020.07.17. 08:58

Ismét özönlenek a kártevő poloskák

Idén se maradtak a kertek poloskák nélkül: a termést károsítják, a gazdák bosszankodnak. Az állatok előszeretettel telepszenek rá többek között a paradicsomra, a paprikára, az almára, a körtére, de kedvelik a bogyós gyümölcsöket, az uborkát, és a dísznövényeket is megtámadják.

T. V.

Két faj jellemző hazánkban: a zöld vándorpoloska, amely a mediterrán térségből érkezett. Szívogatásukkal a paradicsom, a paprika, az uborka és a zöldbab termésein okoznak szembetűnő foltokat, amelyek miatt azok ízetlenné válnak. A márványos poloska kelet-ázsiai származású, ez a faj szintén rendkívül sok növényfajon táplálkozik és szaporodik. Előszeretettel szívogatja az alma, a körte és az őszibarack gyümölcsét. Ennek következtében a termés deformálódik, elszíneződik, a gyümölcshús állaga és íze is megváltozik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állásfoglalása szerint a kertekben a poloskákkal szemben a levéltetvek elleni védekezésre használt, szintetikus piretroid hatóanyagú rovarölő szerekkel lehet az első egyedek megjelenésétől védekezni. Nehézséget okoz azonban, hogy a termésérés, a szedés időszakában is tömegesen jelen vannak a zöldségen, gyümölcsön.

Szakemberek szerint érdemes kiskertekben a paradicsom, paprika mellé sárga ragacslapok, illetve szappanos vízzel megtöltött sárga tálak kihelyezésével próbálkozni, mert a sárga szín sok más rovar mellett a poloskákat is vonzza – ezzel a módszerrel gyéríthető az egyedszámuk. Megoldás lehet a csalogató növények – hüvelyesek vagy keresztesvirágúak – alkalmazása is, melyekkel hatékonyan egy helyre vonzhatjuk a kártevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!