körkép

2020.08.15. 07:00

Élénkülni kezdett Baranya turizmusa is a járvány után

Szalmakalappal a fejükön és telefonnal a kézben járják a megyeszékhely utcáit ezekben a napokban is a turisták. A belvárosban sétálva úgy tűnik, valóban sokan vannak, de a számok már sokkal árnyaltabb képet mutatnak.

Mészáros Rita

A pécsi Széchenyi teret fedezik fel a turisták, van, aki a Szentháromság-szobrot fotózta, mások a szökőkút előtt pózolnak. Készülnek vicces szelfik és komoly képek egyedül vagy a családdal. Hasonló helyzet nemcsak nálunk tapasztalható, hanem az egész országban.

Észak-Magyarországon jártunk nemrég, ott is szinte minden látványosságnál hosszú perceket álltunk sorban, olyan sokan voltak. Külső szemlélőként tehát úgy tűnt, a vírus után minden a régi mederben folyik tovább. Igaz, idegen szót alig hallottunk, ebből is látszik, hogy hiányoznak a külföldiek, mégis azt hittük, a hazai turisták pótolják őket.

Azonban ha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait nézzük, közel sincs olyan sok vendég, mint egy évvel ezelőtt. A járványhelyzetnek még most is komoly hatásai vannak a turizmusban. A statisztikák szerint júniusban a megye kereskedelmi szálláshelyein alig több mint 1300 vendégéjszakát töltöttek el a turisták, tavaly ugyanebben a hónapban ez a szám 16 000 volt. A helyzet persze jóval jobb, mint a májusban, amikor 227 vendégéjszakát számoltak össze, vagy áprilisban, amikor ez a szám 112 volt.

Pedig az év nem indult rosszul, januárban a vendégéjszakák száma csaknem elérte a 9000-et a megyében, ez a tavalyi adat kétszerese. A február is jó számokat hozott, aztán márciusban 2019 azonos időszakához képest harmadára csökkent a vendégéjszakák száma.

A KSH azt is közzétette, hogy júniusban országos szinten 75 százalékkal csökkent a vendég­éjszakák száma az előző évhez képest. Az azért bizakodásra ad okot, hogy a járvány miatti korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a vendégforgalom júniusban dinamikusan, több mint négyszeresére nőtt az előző hónaphoz képest. Azonban, még ha folytatódik is ez a trend, júliusban és augusztusban is elmaradhatnak a számok a tavalyiaktól.

Külföldön is elmaradtak a turisták

Persze a turizmust nemcsak Magyarországon viselte meg a koronavírus-járvány, hanem egész Európában. A magyarok körében a legnépszerűbb külföldi úti célok közé tartozik többek között Horvátország, Olaszország, Spanyolország és Görögország is – ezeken a helyeken is alig voltak turisták az utóbbi hónapokban. Áprilisban és májusban a turistaparadicsomokban is gyakorlatilag lenullázódott a vendégéjszakák száma az Eurostat adatai szerint. Amíg a tavaly év végi – novemberi és decemberi –, valamint az idei év eleji számok a külföldi országokban is bizakodásra adtak okot, addig márciusra már hatvan-hetven százalékos visszaesés mutatkozott a vendégéjszakák számában.

Természetesen a magyarok utazási kedve is megcsappant. A KSH szerint az év első három hónapjában 4 és fél millió alkalommal utaztunk külföldre, mintegy húsz százalékkal kevesebbszer, mint egy évvel korábban. És nemcsak ritkábban keltünk útra, hanem rövidebb időt is töltöttünk más országban ebben az időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!