Bohócdoktor gólyalábon

2020.08.21. 17:55

„Ez csak szívvel megy igazán, ezért ebből soha nem szabad kilépni!”

A régió egyik legjobb és legaktívabb gólyalábasa és óriásbábosa Czéh Dániel. A bábművésszel és bohócdoktorral arról beszélgettünk, milyen furcsaságokat lehet megélni egy méterrel az emberek feje fölött.

Mészáros B. Endre

– Akkor most színész, bábművész vagy vásári mutatványos?

– Meg fog lepődni, filozófusnak tanultam a pécsi bölcsészkaron. Viszont a Janus Egyetemi Színház beszippantott. Kipróbáltam magam a Pécsi Nemzetiben is, 11 éve pedig alkalmam nyílt a bohócdoktorokkal tréningezni, ami meghatározó volt az egész életemre. Majd bábszínésznek tanultam, s ez lett a fő csapásvonal.

– Bohócdoktor még?

– Azt csak szívvel lehet csinálni, éppen ezért abból soha nem szabad kilépni. Az interaktív improvizációs játék csúcsa, ahol minden mozdulatnak, kimondott szónak jelentősége van. Meghatározza a gyerekekkel való viszonyomat és a nyilvános szabadtéri szerepléseimet is.

– Mi van, ha nem veszi a kis beteg a bohócdoktor próbálkozásait?

– Vannak erre ügyes taktikák, például egy másik társammal perlekedünk, vagy a szülőkkel, más gyerekekkel. Segít az oldódásban a zenés háttér, a pantomimjelenetek, és kellő tapasztalattal egy köszönésből is lehet egész estés vidám akciót csinálni.

– Miért állt gólyalábakra?

– Az ördögszántotta hegy bóbitás produkcióhoz volt rá szükség, de nekem annyira megtetszett, hogy a darabon túl is gyakorlom. Sőt, most meghívtak egy ismert pesti csoportba is, akikkel a Lúdas Matyit mutatjuk be az országban többfelé.

– Mennyire félelmetes odafönt viccelődni?

– Én általában egy méteres szinten ügyeskedem, s tudni kell, hogy hozzá vagyunk kötözve a falábhoz. Így az első, amit megtanulunk, miként essünk el. Ráadásul mindig térdre kell zuhanni, ami ellen csak egy térdvédő nyújt némi védelmet. Mindemellett az a legnehezebb, hogy ne egy járókelőn landoljunk. Az én titkom pedig az, hogy nem félek, ezért soha nem is esek el. Még egy diszkó hallo­weeni „heringpartiján” is sikerült a gólyalábakon állva maradnom.

– Az óriás bábban milyen az élet?

– Ott csak arra kell ügyelni, hogy a súlypontunk jóval a fejünk fölött van. Szóval széllel szemben így még nehezebb boldogulni.

– Hogy lazít egy filozófus, gólyalábas bohócdoktor?

– Kortárs irodalmat olvasok, és jógameditációkat végzek rendszeresen.

Marosvásárhelyen diplomázott

Czéh Dániel Nagyatádon született 1985-ben. Barcson nőtt fel, ahol a Széchenyi Gimnázium német két tannyelvű tagozatos osztályában érettségizett. A PTE Bölcsészet­tudományi Karának filozófia–magyar szakára járt, elvégezte a színház specializációt. Tagja volt a Janus Egyetemi Színháznak, rendezőasszisztensként dolgozott a Pécsi Nemzeti Színházban. Bábművész diplomát szerzett a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen, nyolc éve a Bóbita Bábszínház tagja. Egy gyermeke van, Botond 8 esztendős. Gólyalábon legközelebb a kapolcsi Bondoró Fesztiválon láthatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!