ráró nyomában

2020.08.23. 20:00

Lovasok uralták a hétvégét Baranyában

Két lovasprogram is gazdagította megyénkben a hosszú hétvégét. A siklósi Tenkes Kapitánya Lovastanyán idén már hatodik alkalommal rendezték meg a Tenkes Lovas Baráti Találkozót, Királyegyházán pedig a harmadik Királyi Lovasfutamra várta a szervező Mozdulj Magadért Egyesület a versenyzőket és az érdeklődő közönséget. 

Rajnai-Zsíros Krisztina

Immár hatodik alkalommal rendezték meg Siklóson, a Tenkes Kapitánya Lovastanyán a Tenkes Lovas Baráti Találkozót. A versenyzőkre augusztus 20-án ügyességi és hordókerülő pályák vártak.

Riczu Sándor, a Lókötő Csárda tulajdonosa elmondta, a baráti találkozóval elsősorban a lovas hagyományokat szeretnék megőrizni, a rendezvényre egyre többen érkeznek, sok a visszatérő versenyző, illetve a saját lovasaikból is szép számmal mérettették meg magukat az idei baráti lovastalálkozón is. Mint fogalmazott, kimondható, hogy elnőiesedett ez a sport, a western ágazatban még valamennyire fellelhetőek a férfiak, de már oda is begyűrűztek a női lovasok, aratják is szépen a babérokat a különböző versenyeken.

A Tenkes Kapitánya Lovastanyán csütörtökön két pályát alakítottak ki a gyermek és a felnőtt indulóknak, de mindkettőt kezdők és haladók is teljesíthették. A több mint harminc nevező Baranya megye különböző pontjairól érkezett. Gyerek kategóriában a kezdőknél Baski Eleonóra, a haladóknál pedig Stemler Lilla végzett az első helyen, a felnőttek versenyében pedig Blandl Zsófia és Stemlerné Richter Edit szerezte meg a kategóriák első helyét, Blandl Zsófia a látványos hordókerülést is megnyerte. Az eredményhirdetés után a Lókötő Csárda lovasai egy karüsszellel (koreografált zenés lovasbemutató) is kedveskedtek a résztvevőknek: Az öregedő pocakos király és hat gyönyörű lánya című előadásukkal kápráztatták el a közönséget.

Vizes fólián siklottak lóvontatással a csapatok

Királyegyházán harmadik alkalommal szervezte meg a Mozdulj Magadért Egyesület a Királyi Lovasfutamot, a nevezők két versenyszámban indulhattak. Délelőtt egy tíz kilométeres terepen, valamint a lovas pályán várta a 3 fős csapatokat 9 ügyességi feladat, délután egyéni verseny indult, ahol a standard akadálypályán kellett teljesíteniük a lovasoknak.

– A terepen egy körülbelül tíz kilométeres, szalagokkal kijelölt pályán kellett végighaladni, a lovas pályán pedig minden évben vicces feladatok várnak a versenyzőkre, idén például vizes fólián gumibelsőben kellett egymást húzni lóval, almát leenni kéz nélkül a madzagról, csúzlizni, célba dobni, vízipisztollyal a medencébe pegazus úszógumikat lövöldözni, teregetni, s mindezeket persze lóháton – mondta Grőb Ramóna szervező.

A kilenc csapatból a „Venyigék csapata” (Csőke Gergő, Vörös Zoltán, Grőb Ramóna) szerezte meg az első helyet, megelőzve az „Alkalmi tekergőket” és a „Lókötő indiánokat”, az egyéni ügyességi vetélkedőt Vörös Zoltán, a hordókerülőt pedig Jäckl Dzsenifer nyerte. A résztvevők a megye különböző pontjairól érkeztek, látogató viszont jött az Alföldről is. A Királyi Lovasfutamon a szervezők munkáját a hosszúhetényi Ülő bika Lovas Klub is segítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!