orfű

2020.08.23. 07:00

Megfér egymás mellett az ember és a kutya is

A nyári melegben nem csak az emberek, az állatok is vágynak a felfrissülésre. Éppen ezért sok kutyás gazdi magával viszi házi kedvencét is a vízpartra. Ezt sok strandoló nem nézi jó szemmel.

Tóth Viktória

Sok baranyai keresi fel a nyár folyamán Orfűt, az Orfűi-tóban és a Pécsi-tóban is előszeretettel úsznak júniustól szeptemberig. A hűsítő fürdés jólesik az ebeknek is, sokaknak viszont nem tetszik, ha egy kutyával kell együtt csobbanniuk, legyen az akár a legjámborabb jószág is. Így van ezzel lapunk egyik olvasója is, aki szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében nehezményezi, hogy Orfűn, az Árnyas Part Büfé alatti partszakasz területén az ebek is bemerészkedhetnek a vízbe. – Úgy gondolom, a kutyáknak nem itt lenne a helyük a fürdőző kisgyermekek között – fogalmazott olvasónk.

Megkérdeztük a büfé tulajdonosait, a part kezelőit is, tapasztaltak-e hasonló panaszt. Mint mondták, nem ez az első eset, hogy a kutyások és nem kutyások véleménye nem egyezik a vízparti fürdőhellyel kapcsolatban. De fontos megjegyezni, hogy a törvény szerint kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt természetes fürdőhelynek és nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetésével kapcsolatban. A büfé alatti partszakasz pedig megfelel ezen kikötésnek, ugyanis a Pécsi-tóban csak a gát melletti résznél nem lehet állatot fürdetni.

– Mi alapvetően állatbarátok vagyunk, örülünk a kutyás és nem kutyás vendégeknek is. Nem is akarjuk megtiltani a kutyás fürdést, ugyanis sok gazdi érkezik hozzánk, a visszajelzéseik pedig szinte egytől egyig pozitívak – fogalmaztak. – De tekintettel szeretnénk lenni a kutya nélküliekre is. A partszakasz egy részét már le is kerítettük, elrendeztük a terepet, egy pluszlejárót is tettünk a telek szélére, és két kutyavécét is kitettünk. A következő szezontól ezt ki is fogjuk táblázni kutyás lejáróként, itt a gazdik továbbra is strandolhatnak kedvenceikkel.

A tulajdonosok remélik, hogy mivel 7000 négyzetméter tartozik hozzájuk ezen a területen, a jövőben békésen elférnek egymás mellett kutyás és nem kutyás fürdőzők is.

– Szeretnénk megtartani a part jellegét, mert nagyon sokan szeretnek minket pont a kutyás fürdés lehetősége miatt – mondták.

A hirdi tavat is kedvelik a gazdik

Kifejezetten kutyáknak is van már strand a megyében, Pécs-Hirden működik már több éve, és máig töretlen népszerűségnek örvend. Az orfűi területet pedig pont azért kedvelik a gazdik, mert ott az ebbel együtt ők is tudnak fürdeni. Sőt, nem csak a parton pihenhetnek a kutyával, pórázon, az előírások betartása mellett a büféhez is felvihetik kedvencüket, de az árnyékos, ingyenesen használható vízpart mellett hatalmas parkoló is van.

 

Címkék#kutyastrand
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában