közlekedés

2020.09.03. 18:32

Egyre több a figyelmeztető piktogram a gyalogátkelőhelyeken

A Baranya Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a gyalogosok védelmében megyeszerte idén már 40 új helyszínen festett fel figyelemfelhívó piktogramokat, amelyekkel a mobiltelefon és a fülhallgató használatának balesetveszélyeire hívják fel a közlekedők figyelmét.

A képernyő folyamatos nézegetése, valamint a zenehallgatás is elvonja a figyelmet a közlekedés többi résztvevőjéről. A fülhallgató használata korlátozza a hallást, az okoseszközök nézegetése pedig a látást. Ilyenkor már két érzékszervünk sem alkalmas a körülöttünk lévő világ objektív észlelésére, ez pedig kimondottan balesetveszélyes.

Az akció részeként a piktogramokon kívül több helyen „Hajtva tilos, tolva szabályos” feliratú táblákat is kihelyeztek, amelyekkel a kerékpárosok figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen csak úgy mehetnek át szabályosan, ha leszállnak biciklijükről és áttolják.

A baleset-megelőzési kampány célja, tudatosítani az emberekben azt, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken ne a biciklin ülve menjenek át, és az átkelés közben ne használjanak mobiltelefont, valamint ne hallgassanak zenét a fülhallgatón keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!