legyen tánc

2020.09.25. 13:15

Erősen zenés és magyaros lesz a bordalfesztivál

A vírushelyzet miatt elmarad idén a Pécsi Napok, viszont egy másik nagy hagyományú eseményt, a XXIV. Európai Bordalfesztivál magyar különkiadását Bor és dal ünnepe – Népek Bordalai és Táncai címmel szeptember 25-26-án megrendezik Villányban és a Zsolnay Negyedben.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

A fesztivál kitalálójával és főszervezőjével, a Bartók Béla férfikar vezetőjével, a Szélkiáltó együttes frontemberével, dr. Lakner Tamással a kezdeteket, az elmúlt közel három évtized legjelentősebb fesztiváleseményeit idéztük fel.

Ez tehát a 24. bordalfesztivál és minden korábbi nemzetközi volt, sőt, ezenfelül három alkalommal világtalálkozót is szerveztek. Ha ezt összegezzük, akkor kiderül, hogy 1993-ban kezdődött a sorozat. A tematikus, de mégis népszerű egyedülálló fesztiválhoz a villányi borvidék adta az ötletet, no és az a tény, hogy bordalokból igen széles a zeneirodalom. Mindemellett a nagyvilágban sehol másutt nincs ilyen rendezvény, ám lehet, hogy pontosan a pécsi mintára újabban a spanyolok és az olaszok bordalos énekeseknek szerveznek versenyeket.

Mindenhonnan kiválóak a visszajelzések, egyedül azért érkezik időnként kritika, főleg vegyeskaroktól, hogy kizárólag férfikarokat várnak ide. Ezért a gálaműsorokra már ismert hölgyénekesek is meghívást kaptak, olyan hírességek, mint például Miklósa Erika, vagy Kolonits Klára.

A 27 év alatt megfordult itt 32 országból több mint négyezer énekes. Alkalmanként 200-300 dalnok érkezik, ennél sokkal több nem is férne bele a költségvetésbe, s éppen ezért ilyen kevés a világtalálkozók száma. Ez a fesztivál aztán világszerte ismertté tette a pécsi Bartók Béla Férfikart, így Kínától Dél-Amerikán át Afrikáig bejárták már a Földet.

A Bartók Férfikar nem csak ezzel és két olimpiai aranyéremmel pozicionálja magát, ők énekelték fel lemezre Kodály összes férfikari művét, mely igen népszerű az egész világon. Továbbá keresett a két bordal összeállításuk is, az elsőt még kazettán forgalmazták, három éve pedig kapható az In Vino Veritas című albumuk.

S hogy miről szól a XXIV. Bordalfesztivál? Nos, a rendkívüli magyar kiadás pénteken Villányban kezdődik, ahol a Diófás téren, majd öt pince előtt énekelnek, zenélnek pécsi együttesek. Fellép többek között a Zengő, a Szélkiáltó, énekel a Vivat Bacchus és a Bartók Férfikar, és játszik Demeniev Mihály harmonikás is. Végül a Bock pincénél szabadtéri gálaműsor lesz. Szombaton pedig Pécsett 18 órakor a Zsolnay Negyed Pirogránit udvarában a fentieken túl színpadra áll a Mecsek és az Egyetemi Kórus is. A Villányi Bormustra viszont most elmarad, mert maszkban meglehetősen groteszk lenne a rendezvény. S egy kis extra az eddigi fesztiválokról: már kétszer itt járt Észak-Oszétia férfikara Vlagyikavkazból. A jászok rokonairól van szó, s az a furcsa szokásuk, hogy a kar tagjai csak akkor ihatnak bort, ha a legidősebb énekesük iszik. Próbálkoztak ennek a bevezetésével a Bartók Férfikarnál is, de valamiért nem sikerült adaptálni ezt a hagyományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!