élmények két keréken

2020.09.13. 19:38

Gördültek a dűlők a bringatúrázóknak

Több mint kétszáz bringás tekert szombaton a Villányi Borvidék legszebb tájain, ki a könnyedebb élménybringatúrák egyikét teljesítette, más pedig a hegyi utakon versenyzett. Gördültek a dűlők a térség egyik legszebb időszakában, szüret idején.

Zs. K.

Évek óta szemeztem a Gördülő Dűlők programmal, amelyet harmadik éve már nemcsak nyáron, hanem a szüret idején is megrendeznek, most végre alkalmam nyílt rá, hogy én is letekerjem az egyik távot. A programot a Villány-Siklósi Borút Egyesület és a Siklósi Turisztikai Egyesület közösen szervezi, ehhez kapcsolódott most a siklósi Tenkes Mountain Bike Egyesület is, amely a nyári gördülő dűlőkön szokta megrendezni kerékpárversenyét. A nyári rendezvény viszont az idén elmaradt, így a Szüreti Gördülő Dűlők keretében hívták rajthoz a sportolókat.

A borút egyesület egy 15 és egy 25 kilométeres élménybringatúrát szervezett, míg a siklósiak egy 10 kilométeres – gyalogosan és kerékpárral is teljesíthető „piknikre” invitálták a résztvevőket a Tenkes lankáin. A pincészetek frissítőpontokként szolgáltak a három távon induló, összesen csaknem kétszáz kerékpárosnak.

Tizenöt helyett 30 kilométer

Mivel társammal különösebb felkészülés nélkül vágtunk neki a programnak, így a 15 kilométeres élménybringatúrát választottuk, ami a villányi Sauska pincészettől a siklósi várig vezetett, ebből kifolyólag nem is 15, hanem mindjárt 30 kilométeres túrára vállalkoztunk, hiszen a kocsihoz vissza is kellett tekerni.

A rajtnál, indulás előtt rögtön szendvicsfalatkákat és jó hideg limonádét kóstoltunk, majd nagyon könnyű tekeréssel érkeztünk meg Nagyharsányba, a Tóth Pincészethez. Ide ugyan szélsebesen tudtunk eljutni, szinte tekerés nélkül gurultunk körülbelül 20–25 kilométer/órás átlagsebességgel, már előre tudtuk, hogy visszafelé ez a szakasz nagyon fog fájni.

Terülj, terülj asztalkám kísérte utunkat

Még talán a reggeli kipakolást zavartuk meg a Tóth Pincében, mint kiderült, mi voltunk az első túrázók. Finom sós süteménnyel, előző napi szüretből musttal és persze borral kínáltak. Hamar indultunk is tovább, a következő szakasz Kisharsányon és Nagytótfalun keresztül – a falvakon kívül többnyire kerékpárúton – vezetett, ahol a Göntér dombon a Siklósi Gasztro- és Borbarátnők igazi terülj, terülj asztalkámmal fogadtak bennünket. Az ínycsiklandozó finomságoknak nem tudtunk ellenállni, egy pohár finom fehérborral kísérve letudtuk hát a tízórait is. A következő megállónk már Siklóson volt, ahová szintén többnyire lejtmenetben haladtunk, előre félve a visszaúttól. A táj itt is csodaszép, a távolban már látszik a vár, és egy helyen még szüretelőkkel is találkoztunk. Igazán idilli szakasz ez is.

Kellett a folyadékpótlás a kánikulában

Siklóson a Vineas Borozó volt a vendéglátónk, itt nagyon le kell hűsíteni magunkat, hiszen – nem említettem még – kifogtunk egy gyönyörű strandidős napot, 30 fok körüli hőmérséklettel, a folyadékveszteséget jeges szörppel pótoltuk. Itt már több kerékpárossal és gyalogtúrázókkal is találkoztunk, hiszen a Tenkes Piknik negyedik állomása is ez a hely.

A siklósi várban, az utolsó állomáson REDyt kóstoltunk és lélekben is felkészültünk a visszaútra, amelyen már csak a borbarátnőknél álltunk meg ismét pihenni.

Erős volt a mezőny a versenyen is

Négy nappal a program előtt még csupán 8 nevezője volt a Tenkes Mountain Bike Egyesület által szervezett hegyi kerékpárversenynek, a rajthoz végül az utolsó napokban jelentkezőknek köszönhetően 49-en álltak. Perzsa Gábor szervező elmondta, profi versenyzők érkeztek megyén kívülről is, az ország különböző pontjairól. Az első helyezett a kisharsányi Balassa Péter lett, ő 1,09 óra alatt teljesítette a 25 kilométeres pályát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!