kultúra Pécsen

2020.09.27. 07:36

Ismét könyvet írt a pécsi professzor

Új könyvvel jelentkezett dr. Nagy Imre egyetemi professzor, a Dunántúli Napló egykori színház- és filmkritika szerzője.

Mészáros B. Endre

A Balassi Kiadónál jelentette meg Katona József drámáinak kritikai kiadását Három színjáték címmel. A kritikai kiadásról tudni kell, hogy az eredeti szerzői kézirat hiányában a legkorábbi ismert szövegváltozat alapján előkészített és megszerkesztett kiadás, kiegészítve a mű értelmezését segítő kor-, művelődés- és eszmetörténeti magyarázatokkal. A könyv 530 oldal és Budapesten már a boltokban van.

A kötetben három színdarab olvasható. A’ Lutza Széke 1812 végén keletkezett, az Aubigny Clementia 1813-ban, A Rózsa pedig 1814-ben. A Rózsa Katona egyetlen vígjátéka, de a másik két színdarab is szerencsés végkifejletű. A’ Lutza Széke a cseljáték dramaturgiájának elemeit is felhasználja. Az Aubigny Clementia pedig történetfilozófiai és államelméleti szempontból tanulságos.

A három színművet összeköti a színház. A’ Lutza Széke a korai drámák közül a legnépszerűbb, volt jó ideig a színpadon, az Aubigny Clementia Katona legbonyolultabb színházi utóéletű darabja, A Rózsának pedig a témája is a színházzal, a színjátszással kapcsolatos.

Ennek a vígjátéknak egyébként csak a fogalmazványa ismert, annak is csupán nyomtatott változata. Kézirata a másik két színdarabnak sincs, másolatokban maradtak fenn. A kötet A’ Lutza Székének három, az Aubigny Clementiának két szövegváltozatát közli. Ez a megoldás a szöveg irodalomtörténeti tanulságai mellett színháztörténeti szempontból is különleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!