komló

2020.09.25. 20:00

Már alapozzák a buszpályaudvart

A kisebb akadályok ellenére ütemterv szerint halad az autóbusz-pályaudvar felújítása – a város szívében található állomás egy modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő komplexummá alakul át, a beruházás legkésőbb jövő november végéig elkészül.

Wald Kata

Az ütemterv szerint halad a komlói autóbusz-pályaudvar felújítása, annak ellenére, hogy olykor kisebb akadályokba ütköznek a munkálatok során a kivitelezők – jelenleg a talaj stabilizációjának fázisában tart a mintegy 700 millió forintos beruházás.

A korábbi létesítmény jócskán megérett már a teljes rekonstrukcióra a 60-as, 70-es években épült buszpályaudvar már sem építészeti, sem városképi szempontból nem felelt meg a kor elvárásainak, és a technikai színvonala is messze elmaradt az igényektől. A június elején indult beruházás során a Komló szívében található állomás egy modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő komplexummá alakul át.

A munka első fázisában, a bontási munkákat követően a közművezeték-hálózatot cserélték ki. A tervező és a kivitelező azonban nehézségekbe ütközött, hiszen a talajstruktúra rossz minősége miatt stabilizációt, egyes részeken pedig talajcserét kellett alkalmazni. Az építkezés jelen fázisában a váróterem épületének, illetve az előtető oszlopainak alapozását végzik a szakemberek.

A komlói önkormányzat és a Volánbusz Zrt. konzorciumi partnerségében megvalósuló közel 700 millió forintos beruházás során a nagy számú helyi és helyközi buszjáratokat fogadó és indító buszpályaudvaron egy új, kétszintes épületet hoznak létre, amelynek földszintjén váróterem, forgalmi iroda, jegypénztár, nyilvános mosdó, raktárak kapnak helyet, a felső szintjére pedig a forgalmi iroda kerül. Az induló állomások teljes területén perontető épül, a jelenleg autóbusz-parkolóként használt részen pedig fogadóperont alakítanak ki. Járdák újulnak meg, gyalogos átkelők létesülnek, a zöldterület is megszépül, és az utasok tájékoztatását szolgáló információs rendszer is korszerűsödik. A munkálatoknak legkésőbb 2021. november 29-ig kell befejeződniük.

A szabadidőpark építése is halad

Ütemterv szerint halad a Juhász Gyula utcai iparterület rehabilitációja is – mint ismeretes, park, sportpályák, játszóház és futópálya is épül az omladozó egykori bányaépületek helyére. A szabadidőpark és vállalkozók számára épülő új inkubátorház kialakítását tartalmazó projektre mintegy 600 millió forint támogatást nyert az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként.

Az utolsó bányához köthető, önkormányzati tulajdonban álló terület rehabilitációja a közművezeték és a közvilágítási rendszer cseréjével, illetve fejlesztésével vette kezdetét. A munka jelenlegi fázisában a csapadékvíz-elvezető hálózatot, illetve a közvilágítást alakítja ki a kivitelető. A gáz- és az ívóvízvezeték a helyén van, a szennyvízhálózatot az Altáró utca irányába vezetik le. A betonépületet már elbontották, a magasépítésű munkák alapozása jövő hónap elején indul meg a terv szerint. A beruházásnak jövő év végéig kell elkészülnie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!