arckép

2020.09.23. 12:33

Minél magasabb szintre jut valaki, annál inkább elhagyja a várost

ClassiKót rendeztek múlt hét péntek este Komlón. Ez azonban nem helyi „El Classico”, nem is a férfi kézilabdacsapat rangadója volt, hanem a komolyzene elszármazott és itt élő tehetségei találkoztak hagyományteremtő koncerten a Bécsben élő Fuchs Diána zongoraművész ötletére, aki maga is fellépett a koncerten.

Mészáros B. Endre

Fotó: viktoria hofmarcher

– Honnan a sajátos hangverseny gondolata?

– Az az egyszerű oka, hogy mostanában egyre több klasszikus zeneművészt veszít el a város a karrierépítés miatt. Sajnos ez a világ rendje: minél magasabban képzett zeneművész valaki, annál nagyobb eséllyel hagyja el Komlót. Ezért is szeretnénk, ha hagyományteremtő hazahívó koncertsorozat válna a ClassiKo-ból.

– Ezért volt ilyen jelképes a belépő is?

– Egy ilyen rendezvény megrendezése nem kevés pénzbe kerül, szerencsére a saját forrásokon túl több támogatónk is volt. Az idei jegyárak pedig a nehéz időkre való tekintettel jelképesek lettek, mert az volt a célunk, hogy mindenkinek lehetősége legyen ide ellátogatni.

– Kik voltak a fellépők?

– Több generáció képviselői: egyetemi hallgatók, már befutott művészek és a Kökönyösi Gimnázium Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolájának kiemelkedő tehetségei. Mert azt látni kell, hogy a szereplők fele már nem él Komlón. Ezért hívtuk életre a ClassiKo-t Jurinovits Miklóssal és Jégl Zoltánnal, valamint külön köszönjük a Tisztelet Komlónak Egyesület támogatását is.

– Eredeti a műsor, alig ismert zeneszerzőkkel.

– Ez azért volt így, mert az est nagy részén fuvolaművek hangzottak el a 19. század végén, valamint a 20. század elején élő zeneszerzőktől. Dallamos, könnyen befogadható gyönyörű zeneművek csendültek fel.

– Mennyire aktív Bécsben, mint zongoraművész?

– Gyakran lépek fel zongoraestekkel, és zongora trióval is. Itthon pedig utoljára két éve játszottam Budapesten a Dohnányi zenekar kíséretében, szólistaként.

– Hogy lazít Bécsben egy magyar zongoraművész?

– Minden vonz, ami a természetben zajlik. Szeretek futni és biciklizni is.

– Mivel ajánlja Magyarországot, Baranyát, Komlót kint az ismerőseinek?

– Nincs szükség reklámra és agitációra, a magyarok gasztronómiáját, vendégszeretetét és különösen a humorát, valamint Budapest szépségét minden osztrák csodálja.

Bécsi zeneiskolában tanít

Fuchs Diána 1992-ben született Pécsett. Komlón nőtt fel, a Kodály Zoltán Ènek-zene Tagozatos Általános Iskolába, valamint az Erkel Ferenc Alapfokú Zeneművészeti Iskolába járt. A Pécsi Művészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd tanulmányait Bécsben egy magán zeneművészeti egyetemen folytatta. Az osztrák állami felsőfokú képzésen is lediplomázott zongoraművészként és egy bécsi zeneiskolában tanít. Párja a Bösendorfer zongora gyártó manufaktúra zongoraépítő részlegének igazgatója. Bécsből hűségesen visszajár párjával Komlóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!