konferencia a vírusról

2020.09.17. 12:35

Nem festett biztató jövőképet a kutató

Nyitott Egyetem Extra – COVID–19: tanulságok és aktualitások címmel tartottak előadást a Pécsi Tudományegyetem Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Fotó: Csortos Szabolcs

Az idei tanév első előadásában, a koronavírus témájában az egyetem szakértői, kutatói és döntéshozói szólaltak meg. Így Miseta Attila, a PTE rektora, Betlehem József általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes, a PTE Operatív Stábjának vezetője, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke, Lengvárszky Attila oktatási igazgató, valamint Jakab Ferenc, a Nemzeti Virológiai Laboratórium és a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője. Utóbbi nagy veszélyre hívta fel a figyelmet.

A víruskutató elmondta, hogy senkit ne tévesszen meg az, hogy most elsősorban a fiatalok fertőződnek meg, mert ők megfertőzhetik idősebb ismerőseiket, családtagjaikat is. S ha a szimpla adatokat nézzük, a halálesetek száma heteken belül erőteljesen emelkedni fog. Semmi jót nem jósolhatunk a következő hetekre – fogalmazott.

Szavait jól alátámasztják a fertőzöttségi és halálozási számok is. A szakértő hangsúlyozta, hogy a járványt csak a vakcina fogja tudni megállítani. Járványügyi intézkedésekkel lassíthatjuk, de meg nem állíthatjuk, ez már jól látszik. Végezetül elmondta azt is, hogy pillanatnyilag 130-féle vakcinafejlesztési projekt fut, ezekből 6-8 tart az utolsó klinikai vizsgálati fázisban, és legkorábban jövő év első felében kezdődhetnek a tömeges vakcinázások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!