Menza

2020.09.19. 20:00

Növekszik a speciális étkeztetést igénylő gyermekek száma

Az elmúlt négy évben körülbelül tízszer több gyerek igényli a speciális étkeztetést. Az egyes allergén besorolású összetevőktől mentes ételeken túl számos alkalommal fordulnak elő a vallási és egyéb okokra visszavezethető speciális elvárások is az ételek és maga az étrend tekintetében is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

A pécsi térségben a Hungast a legmeghatározóbb étkeztetési szolgáltató, az idei tanévben tőlük csaknem ötszáz gyerek igényli a diétás étrendet. Ezen belül pedig 40-45 féle különböző diétát kell követnie a szolgáltatónak a konyhán.

Egyre több szülőnek van pozitív tapasztalata a közétkeztetés keretei közt nyújtott diétás szolgáltatásról, így egyre többen csatlakoznak a speciális táplálkozási igénnyel rendelkezők közül ezen ellátási formához. Másrészt számos településen indítottak már olyan programot, amely az egyes élelmiszer-allergiák időben történő feltárását szolgálja. A gluténérzékenység, vagy a tejfehérje-érzékenység már akkor kimutatható, amikor még tüneteket nem okoznak. Ha kiderül, hogy a gyerek allergiás, természetesen speciális étrendet kell követnie.

– Különleges igények is felmerülhetnek. Előfordul, hogy a szülő azt kéri: a gyerek vegetáriánus ételt kapjon.

A köz­étkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet szerint ez az igény kielégíthető, ha a húst más állati eredetű fehérjeforrással helyettesítjük, a gyerek számára teljesen vegán – tehát minden állati eredetű fehérjeforrást kerülő – étrendre vonatkozó kéréseket viszont kategorikus módon el kell utasítanunk, figyelembe véve a szakmai irányelveket és a rendelet elvárásait is – mondta Enyedi Csaba, a Hungast Csoport kommunikációs igazgatója.

A közétkeztetők több olyan szülővel is találkoznak, aki a gyermekénél szeretné beszüntetni a tejtermékek fogyasztását, úgy, hogy ennek szakorvosi nyilatkozattal igazolt megalapozottsága hiányzik. Előnyben részesítik a növényi tejeket, holott azok összetétele sok tekintetben rosszabb: kevesebb kalcium van bennük (vagy nincs is) és tele vannak adalékanyagokkal.

Többletköltség a szolgáltatónak is

A gyermekétkeztetés önmagában is teljes mértékű odafigyelést igényel, a különböző ételallergiában vagy ételintoleranciában szenvedő gyermekeknek történő ételkészítés is csak 100 százalékos koncentrációval valósítható meg biztonságosan. A diétás ételeket szigorú szabályoknak megfelelően, elkülönített helyiségekben kell elkészíteni, a sokféle speciális étrend közül például a gluténmentes esetén teljesen különálló, a többitől szeparált helyiség szükséges, ahová olyan eszközök sem kerülhetnek, amelyek érintkeztek gluténtartalmú étellel.

A nagyfokú felelősség mellett jelentős többletköltségek is terhelik a közétkeztetőket. Az élelmiszerek árai, különösen a diétás alapanyagárak dinamikusan növekednek, emellett az előírások megfelelő betartásához és biztosításához a közétkeztetést nyújtó szolgáltatónak rendelkezni kell szakképzett munkaerővel is (dietetikus, diétás szakács), amely szintén jelentős munkaerőköltség-növekedést jelent a szolgáltatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!