EKF

2020.09.02. 20:00

Pécs átadta a stafétát Veszprémnek

Második hazai településként viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém 2023-ban. Pécs nevében ünnepélyesen adták át a stafétát a település polgármesterének.

Tóth Viktória

A Művészetek és Irodalom Házában tartották délelőtt a Magyarország Európa Kulturális Fővárosai – Múlt és Jövő – Pécs 2010, Veszprém Balaton 2023 elnevezésű konferenciát. A baranyai megyeszékhely után ugyanis 2023-ban Veszprém a második magyar város, amely elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy Pécs arculatán és megítélésén egyaránt sokat javított a cím viselése. Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, hogy a címet ösztöndíjként fogják fel, fontos számukra, hogy a program után milyen érzés lesz veszpréminek lenni. Azt is elmondta, hogy Veszprém nem egyedül érdemelte ki az Európa Kulturális Fővárosa címet, a pályázatába bevonta a környező régiót, a Bakonyt és a Balaton-felvidéket is.

Az eseményen részt vett Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 program kormánybiztosa is, aki kiemelte az előnyeit annak, hogy 2023-tól hazánkban már két kulturális főváros is lesz.

A beszédek után Pécs polgármestere átadta Veszprém polgármesterének a stafétát, a szimbolikus tárgyat pécsi alkotók készítették. Ezt követően előadások, prezentációk következtek az Európa Kulturális Fővárosa-cím kapcsán.

Négy fő beruházásra épült a projekt

Pécs 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt volt Európa kulturális fővárosa. Még 2006. december közepén fogadták el a kulturális fővárosi projekt nagyberuházásainak terveit. A program négy fő kulturális beruházásra épült. A Kodály Központ, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed építésére, fejlesztésére. Ezeket még kiegészítették a közterek és parkok újjáélesztésével. Így többek között a Tettye-park, az Uránbányász tér, a Köztársaság tér és a Rókus sétány is megújulhatott. A baranyai megyeszékhely gazdag kulturális élete az új intézményekkel jelentős mértékben erősödött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!