politika

2020.09.27. 15:31

Polgármestert és képviselőket választanak Mohácson

Polgármestert és önkormányzati képviselőket választottak ma Mohácson. A szavazatok 100 százalékos feldolgozását követően Pávkovics Gábor nyerte meg a polgármester-választást, s a képviselő-testületben is jelentős többsége lesz a nemzeti oldalnak.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

FRISSÍTVE (22.06)

Pávkovics Gábor lett Mohács polgármestere!

A szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága után kiderült, hogy Pávkovics Gábort választották Mohács polgármesterévé, miután 4708 voksot (56,44%) kapott. Csorbai Ferencre 3369-en szavaztak (40,39%), míg Bernáth Csilla 265 voksot (3,18%) kapott.

Az egyéni választókerületekben hat mandátumot szerzett a Fidesz–KDNP, kompenzációs listán egyet, így a képviselő-testületben a nemzeti oldalnak hét, a balliberális álcivileknek négy mandátumuk lesz.

Pávkovics Gábor Facebook-oldalán köszönte meg a mohácsiak bizalmát:

„Az elmúlt egy évben egy tragikus esemény következtében a városunkban kialakult egy nem várt állapot. Sokan érezhették akkor is, hogy a helyzet méltatlan Mohács demokratikus múltjához.

Ezúton köszönjük választóinknak, hogy kitartottak mellettünk és egyértelműen az elmúlt 20 év stabilitásának, sikereinek és társadalmi nyugalmának folytatása mellett tették le a voksukat.

Egy év tétova kényszerpályát követően ismét teljes erővel, feltűrt ingújjal, és a lakosságot megillető alázattal folytathatjuk a munkát szeretett városunkért, Mohácsért.

Bízom benne, az elmúlt hetek, sőt hónapok sokszor gyűlölettől sem mentes hangnemét, az irányunkban megnyilvánuló igazságtalan sárdobálást felváltja az általunk mindvégig képviselt higgadtság és az egymás iránti tisztelt. A célokra, az eredményekre, Mohács jövőjére fogunk összpontosítani.

Ahogyan a városi közgyűlés tagjaként is tettem, ezután polgármesterként is minden mohácsiért fogok dolgozni legjobb tudásom szerint.

Köszönjük a bizalmukat!”

FRISSÍTVE (21.20)

A Mohácsi Újság.hu egyelőre nem hivatalos értesülései szerint Pávkovics Gábor nyerte meg a polgármester-választást, és a képviselő-testületben is jelentős többsége lesz a nemzeti oldalnak.

A jelöltek 52 százalékos feldolgozottságnál így állnak: Pávkovics Gábor 2117 (57,22%), Csorbai Ferenc 1456 (39,35%), Bernáth Csilla 127 (3,43%).

FRISSÍTVE (20.57)

A szavazatok 34,59 százalékos feldolgozottságánál Pávkovics Gábor vezet 56,52 százalékkal, Csorbai Ferenc 39,55, míg Bernáth Csilla (Mi Hazánk) 3,93 százalékon áll.

FRISSÍTVE (20.27)

A szavazatok 13, 04 százalékos feldolgozottságánál Pávkovics Gábor vezet 59,7 százalékkal, Csorbai Ferenc 35,97 százalékon áll, míg Bernáth Csilla (Mi Hazánk) 4,33 százalékot mutat.

FRISSÍTVE:

Mohácson jártak lapunk munkatársai, akik szemügyre vették, hogyan telnek a választás órái a városban:

FRISSÍTVE (18.45)

A választás lezárása előtti utolsó adatközlés szerint este fél hétig a szavazók 53,36 százaléka járult az urnákhoz, azaz 8183-an már leadták voksukat a kiszemelt jelöltekre.

FRISSÍTVE (17.14)

A délután órakor közölt adatok szerint immár 7582 szavazó adta le voksát, így gyakorlatilag 50 százalékosra emelkedett a részvételi arány – egészen pontosan 49,44 százalék.

Nyilatkozott lapunknak Szekó Zsófia, a volt polgármester lánya:

FRISSÍTVE (15.15):

A délután három órai adatok szerint már 6228 szavazásra jogosult állampolgár ikszelt a szavazólapon, így a részvételi arány 40,61 százalékra emelkedett.

FRISSÍTVE (13.20)

Szépen gyűlnek a voksolók a szavazókörökbe, 13 órakor már 4955 voks érkezett jelöltekre, ami azt jelenti, hogy a szavazásra jogosultak 32,31 százaléka már bedobta az urnákba szavazólapját.

FRISSÍTVE (11.22)

Délelőtt 11 óráig már 3581-en adták le voksukat, ami azt jelenti, hogy a szavazásra jogosultak 23,35 százaléka már letudta kötelezettségét. Mindez azt jelenti, hogy egyre többen jelennek meg az urnák előtt.

FRISSÍTVE (9.20):

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint reggel kilenc óráig az arra jogosultak már több mint tíz százaléka elment voksolni, azaz 1551-en szavaztak már, ami 10, 11 százalékos részvételi arányt mutat.

KORÁBBAN ÍRTUK:

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a szavazásra jogosult 15 335 főből reggel hét óráig 190-en, ez 1,24 százalékos részvételi arányt jelent.

Mohácson a polgármester mellett önkormányzati képviselőket is választanak, utóbbiak közül nyolcat közvetlenül, egyéni választókerületben választanak meg, míg három képviselő a kompenzációs listáról juthat be a testületbe.

A polgármesteri tisztségre hárman pályáznak: a Duna-parti város jelenlegi – ősszel az MSZP jelöltjeként megválasztott – polgármestere, Csorbai Ferenc ezúttal a Változást Akarók Nemzedéke Közéleti Egyesület (VAN) aspiránsaként indul, Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP, Bernáth Csilla pedig a Mi Hazánk Mozgalom (MHM) jelöltjeként méretteti meg magát.

A nyolc egyéni választókerületi képviselő-testületi helyre 28-an pályáznak, köztük az MHM polgármesterjelöltje. A három kompenzációs listás képviselői mandátumért 26-an szállnak harcba – közöttük a polgármesterjelöltek a delegáló szervezeteik listavezetőiként.

A választást azért kell megtartani, mert a mohácsi képviselő-testület július elején – Pávkovics Gábor alpolgármester előterjesztése alapján – kimondta feloszlását.

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (MSZP) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért ismét induló Szekó József (Fidesz-KDNP) tavaly szeptember végén elhunyt, az őt indító szervezet pedig az idő rövidsége miatt mást már nem jelölhetett.

Bár az MSZP polgármesterjelöltjét akkor a DK, a Jobbik, a Momentum, a Fidesz is visszalépésre szólította fel, s utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében, Csorbai Ferenc egyetlen indulóként szerepelt a választáson; 1867 szavazatot kapott, míg több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból.

A nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltje nyert ősszel, a szavazati arányok 62 és 89 százalék között alakultak.

A polgármesteren kívül a feloszlott mohácsi testületben tizenegy képviselő foglalt helyet: a Fidesz-KDNP jelöltjei által megnyert nyolc egyéni képviselői mandátum mellett kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK-Jobbik-Momentum szövetségnek pedig egy hely jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!