Érdemi munkára lenne szükség Péterffyéktől

2020.09.23. 20:00

Városmenedzselésre szólítják fel a pécsi balliberális polgármestert

A városi közgyűlés még nem is döntött róla, de a balliberális városvezető, Péterffy Attila már augusztus végén aláírta – bár azzal a kitétellel, hogy majd a közgyűlés jóváhagyásával lesz érvényes – a belépési nyilatkozatot a Magyar Önkormányzatok Szövetségébe.

B. M.

A belépéssel kapcsolatos dokumentumban az szerepel, hogy az 1990-ben alakult önkormányzati érdekszövetség legfőbb tevékenysége a kormány és az önkormányzatok közötti tárgyalások során az önkormányzatok érdekeinek képviselete és védelme. A Péterffy-féle anyag úgy fogalmaz, hogy „az egyeztetések nagyrészt formálisak és nem érdemiek, a kormány képviselői ezeken döntési jogosítvány nélkül képviselik a kormány álláspontját”.

Fontos tevékenységi területnek a konferenciák, workshopok rendezését és az önkormányzati képviselők, polgármesterek képzését jelölték meg, valamint azt is, hogy évente 10-15 konferenciát szerveznek.

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője úgy vélekedik, hogy az elmúlt hónapokat látva ideje lenne nem politizálni, hanem hozzáfogni a városvezetői feladatokhoz és városmenedzseléssel foglalkozni, mert mindebből a pécsieknek csak kára származik, ezért sürgető lenne a pécsiek érdekét szolgáló együttműködést kialakítani a kormánnyal. Hozzátette: azért sem érthető ez a lépés, mert Pécs már tagja a Megyei Jogú Városok Szövetségének, aminek társelnökeként bőven lenne lehetősége a városvezetőnek a megfelelő érdekérvényesítésre is.

A baloldali önkormányzat egyébként már hónapokkal ezelőtt hivatalos határozatban ment neki a kormánynak, de korábban is számos alkalommal támadták a kabinetet.

A kormánnyal szemben lassan megszokottá vált városvezetői fellépés kapcsán külön szigetet jelenthet a DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia minap tett nyilatkozata. A politikus ugyanis a Zsolnay Negyed vezetői kinevezése kapcsán lapunknak arról beszélt, hogy azért is emblematikus helyszín a ZSÖK, mert „a szervezet működtetése – tudjuk ezt a kezdetek óta – kizárólag önkormányzati támogatásból nem tud megvalósulni, így a kormánnyal való párbeszédünk és együttműködésünk terepe”..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!