komló

2020.10.31. 12:43

Folyamatosan fejlődik, gyarapodik a könyvtár

A legújabb, nemrég indult beruházás során az épület alagsorában zajlanak a felújítások

W. K.

Újabb beruházás vette kezdetét a minap a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben – az épület alagsorában újítják fel a folyosót, illetve az intézménynek ebben a részében kialakítanak egy három helyiségből álló irodát is, amelyben a múzeum és a könyvtár digitalizáló szobája is helyet kap majd.

A komlói muzeális gyűjtemény épülete fokozatosan korszerűsödött az elmúlt esztendőkben, sikeres pályázatoknak köszönhetően – a támogatások eredményeként mára szakmailag és tartalmilag egyaránt megújult a létesítmény.

Mint ismeretes, egymás után öt alkalommal nyert Komló a Kubinyi programban, így ennek keretében összesen már több mint tízmillió forintot költhettek különböző fejlesztésekre. Sor kerülhetett az elmúlt években egyebek mellett a Helytörténeti Gyűjtemény bányászati és néprajzi részének átalakítására, valamint a termek felújítására. Elkészült a Dinóbirodalom játszóház, sorra frissültek a múzeumi rész tematikus szekciói, és az eszközpark is bővült. A komlói gyermekkönyvtár is teljes felújításon esett át, a diákok pedig betekintést nyerhetnek a régi idők iskolájának stilizált tantermébe, amelyet szintén pályázati támogatásnak köszönhetően alakítottak ki az intézményben.

További nagyszabású beruházás volt a lift megépítése, amely az Interreg pályázati támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg, szintén a közelmúltban. Az új felvonó építésén kívül akadálymentesített mosdót is kialakítottak az épületben, továbbá a látássérültek tájékozódását megkönnyítő táblákat és felfestéseket is elhelyeztek a folyosókon.

Mint arról beszámoltunk, a 2020-as esztendő „Év múzeuma” címért is versenybe szállt a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény. Az elismerést a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület minden évben egy jelentős eredményeket felmutató intézménynek ítéli oda. A muzeális gyűjtemény internetes közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint a nagy horderejű fejlesztések ellenére sajnos idén nem a komlóiak nyerték el a megtisztelő címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!