Ebtár

2020.10.15. 07:47

Kérdőíveket küldenek, elkezdődött az összeírás

Kérdőív érkezik ezekben a napokban a pécsiek postaládáiba, az idei ebösszeíráshoz kérik a városlakók segítségét, együttműködését.

Tóth V.

New York, 2020. február 10. Daniel, egy golden retriever a 144. Westminster kutyakiállításon New Yorkban 2020. február 10-én. A Westminster az Egyesült Államok legnagyobb kutyaszépségversenye. MTI/EPA/Peter Foley

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Peter Foley

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján ugyanis az ebtartás helye szerint illetékes települési önkormányzat az ebrendészeti feladatai elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel háromévente legalább egy alkalommal köteles összeírást végezni.

A kötelezettségére tekintettel Pécs város önkormányzata a 2020-as évben ebösszeírást végez, ez alapján sor kerül a város területén tartott kutyák számbavételére.

Mint arra az önkormányzat felhívta a figyelmet: az ebösszeírás adatai alapján továbbra sem tervezik az ebrendészeti hozzájárulás (ebadó) bevezetését. Az összeírás kapcsán minden pécsi háztartásba eljuttatnak egy kérdőívet, a kutyatartóknak többek között nyilatkozniuk kell arról, mennyi és milyen ebet tartanak, azok milyen fajtájúak (vagy keverékek), illetve veszélyessé nyilvánították-e őket. Fontos kiemelni, hogy a kérdőívet csak az ebtartóknak kell kitölteni, aki tehát nem tart kutyát, annak nincs adatszolgáltatási kötelezettsége.

A kitöltött kérdőívet december 31-ig lehet postai úton, személyesen, a szkennelt vagy lefényképezett kérdőívet elektronikus levélhez csatolva, továbbá iForm űrlap kitöltésével visszajuttatni. Postacím és személyes leadás: Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, 7621 Pécs, Kossuth tér 1–3. és 7621 Pécs, Széchenyi tér 1., e-mail: [email protected].

Immunizálnak

Baranyában október 7. és 10. között végezték a rókák veszettség elleni immunizálását. Az állategészségügyi hatóságként eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal határozata alapján ezért október 7-től 27-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el számos baranyai település területén. Ebben az időszakban az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani és csak pórázon szabad őket közterületre vinni, illetve az érintett településeken tilos az állatok legeltetése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!