arckép

2020.10.25. 15:30

Szalóki Zsolt kitalálta a városmandalát

Van egy oldal különleges fotókkal a közösségi médiában „városmandala” elnevezéssel, melynek alkotója Szalóki Zsolt. A pécsi szerző munkájában is újszerűt és eredetit hoz: külső és belső emberi konfliktusok eredményes kezelésében és feloldásában segít közvetítőként.

Mészáros B. Endre

Fotó: Sz. Zs.

– Miről szól és miért született meg a városmandala?

– Megoldást kínált számomra a járvány okozta elszigeteltség feloldásában. Vettem egy 360 fokos látószögű kamerát, és az így készült felvételeket szoftverrel rakom össze teljes kört alkotva egy-egy térről, épületről. A cél az, hogy a saját érzékelésemben mutassam be gyönyörű helyek mandalaszerű egységét. A projekt eredetileg Pécsmandalának indult, de napjainkra más helyszínekkel is bővült, így kapta az általánosabb városmandala elnevezést.

– Kérem, avassa be a laikus szemlélőt: mi a mandala?

– Közgazdász vagyok, emellett integrál pszichológiát, kommunikációt, mediációt tanultam és embereknek, csoportoknak, cégeknek segítek, hogy jobban, „egészlegesebben” működjenek. A mandala jelentése kör. Egy olyan szimbólum, mely kifejezi a dolgok egységét és kölcsönös egymásra hatását. Nem a mondanivalótól fontos, hanem attól, hogy mit hív meg bennünk. Segítői mivoltomban is rendszerint az ettől való eltérést, az oda nem illő elemet keresem.

– Ingyenes konfliktuskezelő, újszerű kommunikációs tréningeket tart közösségeknek, iskoláknak. Közgazdászként milyen út vezetett idáig?

– Negyedszázadon át egy kereskedelmi egységet vezettem. Negyvenéves koromban rádöbbentem, hogy nem a helyemen vagyok és rosszul érzem magam. Váltanom kellett, de észrevettem, hogy sokan vannak így ezzel, maszkokat hordanak, nem mutatják meg magukat, és nem fejezik ki szükségleteiket a kapcsolataikban. Nem vállalják fel magukat, mert félnek, hogy sérülnek.

– Akkor egy ilyen helyzetben mi a megoldás?

– Hogy kapcsolódjunk az érzéseinkhez, szinkronban a gondolatainkkal és cselekedeteinkkel és hogy ezt tisztán kommunikáljuk. Segítő beszélgetéseket és közvetítéseket folytatok, hogy ki-ki lássa, megértse és kifejezhesse az adott helyzetben a maga igazságát annak érdekében, hogy előrevivő megoldás szülessen. Legyen az párkapcsolat, iskolai konfliktus, ingatlanszakmai vagy üzleti ügy. Tehát abban segítek, hogy mindenki képviselni tudja az igazságát, valamint, hogy elérjen hozzá a másik fél valósága is.

Közgazdász, és mediátorkodik is

Szalóki Zsolt 1974-ben született Székesfehérváron. Pécsett él 1986-tól, autógépészként érettségizett a Széchenyi Gimnázium és Szakközépiskolában. Negyedszázadon át acélkereskedelemmel foglalkozott, miközben közgazdász diplomát szerzett. Integrál pszichológiát, mediációt és különböző segítői módszereket tanult, s három éve egyéni vállalkozóként vállal fel speciális projekteket. Emellett aktív ingatlanszakértő. Felesége Szalóki Virág, a Pécsi Kulturális Központ rendezvényszervezője. Két gyermekük van: Máté Benjámin 19, Hanna Jázmin 13 esztendős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!