Komló

2020.10.09. 11:30

Több mint egy évtized után emelik a lakbéreket

Megemeli és rászorultságtól függően differenciálja a lakásai után fizetendő bérleti díjakat a komlói önkormányzat jövő januártól – utoljára 13 évvel ezelőtt volt átfogó lakbéremelés a városban.

Wald Kata

Emelkednek az önkormányzati lakások bérleti díjai jövő év január 1-jétől – egyebek mellett erről döntött legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete. Komlón több mint 13 éve nem történt átfogó lakbéremelés, ami olyan nagyságrendű elmaradás, ami már nem egyeztethető össze a városgondnokság feladataival és a finanszírozási igényekkel.

Az általános pénzbeli szociális ellátásoknál figyelembe vett rászorultsági feltételek mentén határozták meg a fizetendő díjakat, lakástípusonként (a komfort nélküli és szükséglakásokat kivéve) kétféle lakbért megállapítva.

– Semmiképp nem cél, hogy a bérlőit ellehetetlenítse az önkormányzat – a legutóbbi díjemelés óta eltelt időszak inflációjánál kisebb mértékű lesz a drágulás, a differenciálásnak köszönhetően pedig a szociálisan rászorulók továbbra is a legkedvezőbb összegeket fizetik – hangsúlyozta Polics József, Komló polgármestere.

A félkomfortos lakások esetében – amelyek tipikusan 35 négyzetméteres garzonlakások a Kazinczy, Engel utcákban és az Anna Akna területén – mérsékeltebb az emelés aránya, mint a jobban felszerelt ingatlanoké.

Egy 50 négyzetméteres komfortos kökönyösi szociális bérlakásnak például jelenleg 6950 forint a havi lakbére. Az új rendelkezés szerint ez emelkedik januártól 10 500 forintra, amennyiben a bérlő lakhatási támogatásra jogosult. Ugyanezen lakás után pedig 15 ezerre növekszik a lakbér, ha a bérlő nem tud lakhatási támogatást érvényesíteni.

Az összegek differenciálásával az a cél, hogy a valóban rászorulók kevesebbet, míg a kevésbé nehéz anyagi helyzetben lévők valamivel többet fizessenek a lakhatásért. – A legmagasabb összegek is azonban még stabilan a szociális lakbérkeretek között maradtak, hiszen a piaci kínálat ennél sokkal magasabb lakbért követel – a képviselő-testület által tárgyalt előterjesztés szerint.

Többletforrásokra van szükség

Míg Komlón néhány évvel ezelőtt közel ezer közmunkás dolgozott, addig mára ez a szám alig haladja meg a kétszáz főt. A statisztika szerint a munkanélküliek száma is stagnál, nincs megfelelő személyi állomány, akikkel minőségi munkát lehetne végeztetni. Így megfelelő végzettségű és gyakorlattal rendelkező munkavállalókat kellene felvenni a városgondnoksághoz, vagy pedig vállalkozásokkal kell elvégeztetni az adott építési, felújítási munkákat. Ehhez pedig többletforrásra van szükség. A számítások szerint várhatóan 26,2 millió forint többlet-lakbérelőírást jelentenek a januártól bevezetendő új díjtételek. Az, hogy az emelést követően a fizetési morál hogyan alakul, 2021 első félévét követően tud majd beszámolni a városgondnokság.

Tavaly az előirányzott lakbérek 96 százaléka befolyt a város kasszájába – a bevételek korábbi hátralékok kiegyenlítéséből is származtak. A közös költséget az önkormányzati lakásokat bérlők 78 százaléka fizette meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!