véleménykülönbség Pécsen

2020.10.03. 15:30

Tovább folyik a per a civil szóvivő és a baloldali polgármester között

A perbe fogott Vicze Csilla szerint a hatalommal szemben egy civil áll – mindezt azt követően mondta, hogy beadta az ellenkérelmet a bíróságon Péterffy Attila balliberális polgármesterrel szemben, aki a véleménye miatt perelte be.

B. M.

Fotó: Yasuhiro Kobayashi

A Civilek a Mecsekért Mozgalom évekig tiltakozott az akkor még szocialista Gyurcsány-kormány által erőltetett pécsi radartelepítés ellen, amit végül a jobboldali városvezetés közbenjárásával sikerült megakadályozniuk. A szervezet emellett az erdőkért aggódva próbálta követni a pécsi erőműben zajló munkálatokat, a fafélék eltüzelését, megkérdőjelezve az erőmű tájékoztatását, mondván, a civilek által kért spontán civil kontrollra nem kerülhetett sor.

A CMM tavaly a választások előtt többször is arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP-DK tengely által támogatott polgármesterjelölt, Péterffy Attila milyen szerepet vállalt a pécsi erőmű vezérigazgatójaként a mecseki fák eltüzelésében. A polgármester ezért Vicze Csillát, a csoportosulás szóvivőjét beperelte, mert szerinte „megsértette személyiségi jogait”, és bár ezt a bíróság első körben visszadobta, a polgármester ismét beadvánnyal élt „jó hírnevének megsértése miatt”.

Vicze Csilla most közölte, félmillió forintot is követel tőle a városvezető, miközben csak a saját korábbi állítását idézve bírálta a hőerőmű vezérigazgatójaként végzett tevékenységét. Mint mondta, a polgármester azt az állítását kifogásolta, hogy „a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván hárommillió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.”

Vicze szerint Péterffy két korábbi előadásában állította, hogy a hőerőmű tüzelőanyag igénye 450 ezer tonna évente, aminek 33 százaléka erdészeti fa, 67 százaléka erdészeti, faipari és mezőgazdasági melléktermék. Vicze szerint ezért nem állított valótlan, másrészt a közfeladatot gyakorló személlyel szemben a véleménynyilvánítás szabadsága kisebb mértékben korlátozható, nagyobb mértékben kell tűrnie a közszereplőnek. Lényeges, hogy az egyik oldalon egy civil áll hatalmi helyzet nélkül, míg a másik oldalon több párt teljes szervezeti hátterével – mondta.

Szimbolikus is lehet a per

Péterffy Attila Vicze Csillával való pereskedése szimbolikusan riasztó üzenet lehet azoknak a pécsi civileknek, akik nem állnak be a sorba, nem hajtják végre a politikai akaratot, nyilvánosan bírálják a városvezetést. Az elmúlt hetekben ebből akár már ízelítőt is kaphattak azok, akik korábban támogatták a városvezetőt. A Zsolnay-negyed élére kinevezett vezető kapcsán már a DK-s alpolgármester is politikai döntésre utalt, miután nem két civilt, pécsi kulturális szereplőt választottak meg a cég élére, hanem egy közgazdászt, aki viszont Péterffyvel ápolt kiváló kapcsolatot. Ezzel párhuzamosan pedig lekezelő levelet küldtek a városvezetésből azoknak a civileknek, akik nyílt levelet írtak kilakoltatásoktól aggódva a polgármesternek. A pécsiek pedig azt is láthatták, hogy mindeközben MSZP-s kötődéssel rendelkező személyek kerülhetnek, kerülhettek meghatározó városi pozíciókba, vagy éppen cégek élére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!