tüzes víz

2020.11.30. 17:30

A kedvezőtlen idő rontotta az idei pálinkák minőségét

Az biztos, hogy 2020 nem a pálinka éve lesz. Az időjárási körülmények nem tettek jót a gyümölcstermésnek, ebből következik, hogy a pálinkák sem lesznek olyan jó minőségűek. Ennek ellenére a pálinkafőzdékben javában zajlik a munka.

Mészáros Rita

20201105 Töltéstava Pálinkafőzés 2020 Jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés. Képen: Földesi Róbert, a Pro-Pálinka megbízott vezetője Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Az időjárás már kora tavasszal rányomta bélyegét az idei pálinkaszezonra. A március végi fagyok az éppen virágzó barackfákban hatalmas károkat tettek, de szilvából is feleannyi termett, mint amire számítottak. A cseresznyének és a meggynek hiányzott a tavaszi eső, és az alma sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az időjárás egyedül a szőlőnek kedvezett, de igazából az sem hozott csúcsminőséget. Ezeket a tapasztalatokat Hoyck Balázs, a Pécsváradi Gyümölcsfeldolgozó és Pálinkafőzde vezetője osztotta meg lapunkkal.

– Ebben az évben sokan hoztak vegyes cefrét hozzánk – mesélte Hoyck Balázs. – Még azok is, akiknek egyébként elég nagy gyümölcsösük van ahhoz, hogy külön-külön dolgozzák fel a különböző terméseket. Idén azonban olyan kevés gyümölcs volt, hogy még ők is összegyűjtötték azt, amit lehetett, és most ősszel hozták be. Ez azonban azt eredményezte, hogy nem túl jó minőségű cefre került a főzdékbe.

A pécsváradi üzemben minden évben kétszer tartanak ingyenes cefrézési bemutatót, éppen azért, hogy az otthon előállított cefre is jó legyen. A júliusi rendezvényen mi is ott voltunk, akkor be is számoltunk arról, hogy csonthéjasokból miként lehet jó cefrét készíteni.

November elején egy hasonló eseményen azt mutatták be, hogy az almatermésű gyümölcsöket miként kell feldolgozni. Ez szintén sikeres volt, negyven érdeklődő volt, ők minden kérdésükre választ kaphattak.

Akik nem mernek megpróbálkozni az otthoni cefrekészítéssel, azok igénybe vehetik a főzde bércefrézési szolgáltatását. Idén is sokan éltek ezzel a lehetőséggel, azonban jellemzően nem saját termést, hanem vásárolt gyümölcsöt vittek a pécsváradi üzembe. A pálinkafőzés tehát most jár a csúcsán, két hét múlva leállnak, de ahogy Hoyck Balázs elmondta, januártól ismét sok lesz a munkájuk, ami valószínűleg februárig elhúzódik.

 

Ismét adómentes lehet a pálinkafőzés

Adott mennyiségben otthon is főzhetünk pálinkát, de a jelenlegi szabályozás szerint a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés megvásárlását tizenöt napon belül be kell jelentenie a lakóhely szerinti önkormányzatnál. Emellett a pálinkafőzés megkezdése előtt párlat adójegyet kell igényelni az adóhivataltól, egy liter párlat után 700 forintot kell fizetni. Egy évben legfeljebb 86 adójegyet szerezhetünk be.

Az otthonfőzők egyébként ebben az évben csak októberig 69 ezer párlat adójegyet váltottak ki az országban, és a magyar háztartásokban mintegy 27 ezer főzőberendezés van.

Jövő évtől pedig még egyszerűbb lehet a pálinkafőzés, hiszen január elsejétől mind az otthoni, mind a bérfőzés adómentes lehet, az Európai Unió döntéshozó szervezete ugyanis néhány hónapja módosította az alkoholok ügyével foglalkozó irányelvet. A pálinkafőzés adómentességét először 2010-ben vezették be hazánkban, ennek az Európai Bíróság 2014. áprilisi döntése vetett véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!