lagzitúra

2020.11.13. 17:30

A korlátozások ellenére sem csökkent a boldogító igenek száma Baranyában

Megyénk népességének alakulása egybevág az országos tendenciával, tehát a születések száma jóval alacsonyabb a halálozásokénál. A házasságkötések száma viszont a koronavírus miatti korlátozó intézkedések hatására sem csökkent a legfrissebb adatok szerint.

Mészáros Rita

Forrás: pixabay

Megyénk népességét alapvetően az határozza meg, hogy mekkora a különbség a születések és a halálozások száma között. Sajnos évek óta az a tendencia, hogy kevesebb kisbaba jön világra, mint ahányan elhunynak, ezért folyamatosan csökken a lakosságszám. Ez azonban nemcsak Baranyában, hanem az egész országban megfigyelhető, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból az derül ki, hogy az idei év első három negyedévére is igaz.

A statisztikából az látszik, hogy októberig megyénkben 2380 gyermek született, ezzel szemben 3730-an elhunytak, így tehát Baranya népessége több, mint ezer fővel csökkent. Bizakodásra adhat okot, hogy az előző év ugyanezen időszakához képest a születések száma megnőtt, 2019 első három negyedévében ugyanis 2159 baba jött világra. A halálozások száma pedig a tavalyi év első kilenc hónapjában magasabb volt, mint most, akkor 3855-en hunytak el megyénkben.

A koronavírus-járvány hatására tavasszal a házasságkötésekre – pontosabban a lakodalmon résztevők számára – vonatkozóan szigorú szabályokat hoztak, sok pár éppen ezért inkább lemondta az esküvőt. Nem is csoda, hogy április és június között húsz százalékkal visszaesett a házasságkötések száma. Az adatokból azonban az is kitűnik, hogy nem végleg mondták le a párok a szertartást, hanem csak kicsit későbbre halasztották, hiszen októberig összességében többen kötötték egybe életüket, mint tavaly.

A KSH statisztikája azt mutatja, hogy csaknem 1980 házasságkötést regisztráltak Baranyában, ez a szám pedig több mint százzal meghaladja a tavalyi adatokat. Egyedül a fővárosban éreztették hatásukat a korlátozó intézkedések, ott ugyanis jelentősen csökkent a házasságkötések száma idén. Amíg tavaly az első három negyedévben több mint kilencezer esküvőt tartottak, idén a nyolcezret sem érte el ez a szám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!