tisztább környezet

2020.11.22. 07:00

Felszámolják az illegális szemétlerakókat Baranyában

Elindult Baranya megyében is a „Tisztítsuk meg az országot!” program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a magyar kormány.

W. K.

A négy ütemből álló és 2022-ig tartó projekt célja, hogy az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, a közterületeken fellelhető, illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolását elősegítsék, valamint keletkezését megelőzzék. A projektben közreműködőként a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok is részt vesznek.

A program során a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság összesen 15 szektorban gyűjt szemetet a Duna, a Dráva és a kisvízfolyások meghatározott szakaszán. A hulladékot négy átmeneti depóra – Sellyén, Cserkúton, Somogy megyében és Orfűn – gyűjtik, ezt követően kerül a hivatalos hulladéklerakó helyre a már szelektíven kiválogatott szemét.

– Kommunális hulladék, építési törmelék, műanyag fólia, gumiabroncs, műszaki cikk, vegyes hulladék – mindezek megtalálhatók a begyűjtött, összesen mintegy 300-350 köbméternyi szemétben. Ebből nagy mennyiség a Dráva nagyvízi hullámtéri medrében, a Vájás-tó környezetében illegálisan felhalmozott, közel 100 tonna mezőgazdasági művelésből származó takarófólia – közölte az igazgatóság.

A Dráva szakaszából mintegy 5 kilométert, a Kapos mentén körülbelül 8 kilométert tisztítanak meg a hulladékoktól, ezen kívül az Orci-patak, Deseda-patak, Rinya, Nyugati-övcsatorna, Keleti-Bozót-csatorna, Kiskoppány-patak, Pécsi-víz, Baranya-csatorna, Völgységi-patak, illetve a Duna mentén a mohácsi területet is megtisztítják a projektben.

– Kiemelt helyszínünk Mohács, ahol szintén meglehetősen nagy mennyiségű hulladék található a Duna töltése és a vízügyi igazgatóság mohácsi felügyelősége között – ezzel kapcsolatosan a „Tisztítsuk meg az országot!” HulladékRadar applikációján is érkeztek bejelentések – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!