na végre!

2020.11.25. 14:34

Illegális szemétlerakót számolhatnak fel a pécsi belvárosban

Felszámolhatják az egykori Zsolnay-labdarúgópályán évtizedek alatt felhalmozódott illegális szeméthegyet, amennyiben a Belügyminisztérium pályázatára benyújtott támogatási kérelmet a szaktárca pozitívan bírálja el – közölte az önkormányzat.

Fotó: Laufer László

Az országos program keretében Pécs 20 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást kaphat, amelyből az önkormányzati tulajdonú ingatlanon felhalmozott hulladékot lehet felszámolni.

A pécsi önkormányzat a Basamalom utcában lévő, a Balokánytól keletre eső terület, az egykori Zsolnay-labdarúgópálya megtisztítására nyújtotta be pályázatát. Erre az ingatlanra az elmúlt tíz évben nagy mennyiségű beton-, illetve építési és bontási törmelék került, a hulladékkupacokat pedig átjárhatatlan bozót borította be. A területen felhalmozott szemét nem jelent kiemelt közegészségügyi kockázatot, de a belvároshoz közeli, a Zsolnay-negyed szomszédságában található ingatlanon indokolt az illegális lerakó felszámolása, amelyre ezzel a pályázattal nyílhat lehetőség.

Az előzetes felmérés alapján mintegy 3600 négyzetméteren lesz szükség a bozótirtásra, és összesen csaknem 3000 köbméternyi, megközelítőleg 4500 tonnányi hulladékot kell elszállítani a területről. Ennek összes költsége meghaladja a 31 millió forintot, így sikeres pályázat esetén a környezetvédelmet kiemelt fontossággal kezelő pécsi önkormányzatnak 11 millió forintos önerőt kell biztosítania a természetet károsító hulladékhegy felszámolásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!