városházi online konzultáció

2020.11.17. 14:58

Lipics Zsolt kerül a pécsi teátrum élére

A pécsi Lipics Zsolt lesz a Pécsi Nemzeti Színház következő igazgatója, a hírt a polgármester a közösségi oldalán is közölte. Úgy tudjuk, hogy a képviselők többsége is mellette állt, bár ezúttal a véleményük – voksuk – nem kötelező érvényű a városvezetőre nézve.

Bóka Máté

20200406 Pécs Pécsi Nemzeti Színház fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Forrás: MW

Fotó: Havran Zoltán

Ismét online megbeszélést tartottak a városi képviselők, még szavaztak is, bár ezúttal a szavazatuk jogilag nem volt kötelező érvényű, miután a különleges jogrendben a polgármester dönthet. A konzultáción szóba került a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázatának sorsa, amely azt követően vált forró témává, hogy kiderült: jóval kevesebb forrásból tud gazdálkodni a teátrum mint korábban. Ennek hangot is adott a mostani igazgató, Rázga Miklós, aki ezért be is jelentette, nem pályázik újra a posztra.

A megüresedő székre négy pályázat érkezett, közülük csak egy volt pécsi, amelyet Lipics Zsolt Jászai Mari-díjas színművész nyújtott be ( koncepcióját Vidákovics Szlávennel és Gulyás Dénes közösen képzelte el).

A Szakmai Bizottság is az ő munkáját tartotta a legjobbnak, és úgy tudjuk, hogy a konzultáción a közgyűlés tagjainak többsége is mellette tette le a voksát.

Meglepetés lett volna, ha Péterffy Attila polgármester – bár a különleges jogrend lehetőséget adott volna rá – másként határozott volna.

A színházdirektor megválasztását azért is övezte kitüntetett figyelem, mert a város legnagyobb, valójában szinte az összes nagyon fontos kulturális létesítményt működtető Zsolnay Örökségkezelő élére olyan személyt neveztek, akit a kulturális alpolgármester, Bognár Szilvia egyáltalán nem támogatott, tekintve, hogy nem kulturális, hanem gazdasági területről érkezett. A városvezetés úgy döntött, hogy majd egy Művészeti Tanács létrehozásával ezt a kérdést megválaszolja – erről szintén kedden beszélgettek a képviselők.

Ha a polgármester úgy dönt, hogy elfogadja az ezzel kapcsolatos indítványt, akkor a kilencfős tanács tagjai nem kapnak díjazást, az elképzelés szerint csak javaslatokat tehetnek.

Új pályázatok

Az online konzultáció alapján a Pécsi Állatkert és a Pécsi Kommunikációs Központ élére is pályázat útján keresnek új vezetőt. A zoo vezetője öt esztendeje vezette a parkot, még az előző városvezetés idején nevezték ki, de lemondott posztjáról, míg a kommunikációs cég vezetője pedig a Zsolnay-negyed élére került, azért lett szükség a pályázati kiírásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!