fejlesztés fejlesztés hátán

2020.11.12. 17:30

Ömlenek a milliárdok Baranyába

A Magyar Közlönyben megjelentek a kormány közúti beruházások támogatásáról szóló friss döntései, köztük az M6-os autópálya befejezéséről szóló határozat. Rendelkezésre áll a pénz a Bóly és az országhatár között vezető mintegy húsz kilométeres szakasz megépítéséhez – közölte lapunkkal Hargitai János KDNP-s országgyűlési képviselő.

M. B. - P. P. - B. M.

Fotó: hajozas.hu

Rövidesen a horvát határig ér az M6-os autópálya, mivel a kormány az úthálózat bővítésére és korszerűsítésekre 587 milliárd forintot különített el. Minden egyéb, az építkezéshez szükséges engedély, terv már elkészült, és azok érvényesek is, illetve már a szükséges terület is az állam birtokában van, így nincs akadálya az építkezés megkezdésének – közölte a politikus.

Mint mondta, az M6-M60-as csomóponttól az országhatárig futó szakasz 2×2 sávos gyorsforgalmi lesz, fizikai elválasztással. A Bóly és Ivándárda közötti rész hossza mintegy 20 kilométer. Az autópálya három külön szintű csomóponttal, Nagynyárádnál egy komplex pihenőhellyel, két híddal épül meg. A terv továbbra is tartalmazza a villányi csomópont megvalósítását. Az egyik híd igen látványosnak ígérkezik, mivel egy vasútvonalat kell átívelnie, 67 méter hosszban.

A pécsi önkormányzat haladékot kapott a visszafizetésre

A kormány döntött arról is, hogy a pécsi önkormányzatnak nem kell idén visszafizetnie a 8,54 milliárd forintos kormányzati támogatást, hanem azt 2024. decemberig kell letudnia. A döntés értelmében évekre lebontva, öt részletben kell az összeget törleszteni, amivel kapcsolatban azt is megjegyzik, hogy a támogatásból már egymilliárd forintot Pécs tavaly október elsejéig, az előző városvezetés idején már visszafizetett.

Hoppál Péter (Fidesz) pécsi parlamenti képviselő a közösségi oldalán közölte: a minap megjelent kormányhatározatban foglaltak érdekében három tárcánál – a Belügyminisztériumban, a Pénzügyminisztériumban és az Emberi Erőforrások Minisztériumában – folytatott tárgyalásokat. Hoppál szerint döntéssel folytatódhat Pécsen a gazdaságfejlesztési program.

A baloldali városvezetés a járványhelyzet előtt, a költségvetés elfogadásakor egyébként még azzal a verzióval is számolt, hogy 2,4 milliárdot fizetnek vissza és hatmilliárd forint értékben ingatlanokat engednek át a kormánynak.

Szintén jó hír – amint arról már beszámoltunk -, hogy a kormány jelentős összeggel támogatja a PMFC új stadionjának megépítését.

Mohács sem marad ki a jóból

Mohácson elindulhat a város egyik legnagyobb beruházása, miután Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a mohácsi kikötőfejlesztés megvalósításához szükséges 2,8 milliárd forintos plusztámogatás biztosításáról szóló dokumentumot – osztotta meg lapunkkal a jó hírt Hargitai János. A támogatásról szóló döntés csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. Az újabb támogatással együtt mintegy 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre a beruházás megvalósítására.

Az uniós közbeszerzési tájékoztatóban korábban megjelentek szerint a Platina-Bau Zrt. lett a nyertese kivitelező kiválasztását célzó eljárásnak, így ez a cég építheti meg Mohácson az új országos, közforgalmú kikötőt.

A határkikötőtől délre, a város felé eső területen utakat építenek, a hajók be- és kirakodására alkalmas kikötőállásokat alakítanak ki, kiszolgáló-épületeket és egy 787 négyzetméteres raktárcsarnokot emelnek.

A nagyszabású beruházás előkészítése évekkel ezelőtt elkezdődött: az önkormányzat mintegy százmillió forintot nyert el a kivitelezést megelőző tanulmányok elkészíttetésére, a szükséges vizsgálatok elvégezésére, így a beruházásról döntő kormányhatározatot követően ezekre már nem kellett várakozni.

A képviselő-testület még 2016-ban döntött a beruházáshoz szükséges önerő, 294 millió forint biztosításáról, az összeget a fejlesztési tartalékból állja a város.

A beruházás része a vasútvonal- és az útcsatlakozás korszerűsítése, valamint a kikötői irányító épülettel bezárólag a teljes parti infrastruktúra kiépítése is

Komlóra 3,6 milliárd forint érkezik

Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amely szerint a város négy projektre összesen 3,6 milliárd forint kormányzati támogatást kap. Nagyszerű születésnapi ajándék ez Polics József polgármester számára...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!