Mi legyen vele?

2020.11.07. 20:00

Ötletelés Misina-ügyben: csak néhány gondolatot ismertettek

Egyelőre a nyertes lakossági ötleteket részletesen nem ismerhetjük meg, csak majd az azokról készülő három koncepciótervet – ez is kiderült a Misina-tető fejlesztésére kiírt ötletpályázat kapcsán.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Hiába kérdeztük a pécsi önkormányzattól, hogy a baloldali városvezetés által létrehozott gazdaságfejlesztési főosztálytól, a hivatal apparátusától, vagy a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. (PVF) szakembereitől kértek-e be ötleteket, koncepciókat a Misina-tető fejlesztésére, nem kaptunk erre pontos választ. Azért érdeklődtünk, mert a baloldali önkormányzat egy éve még úgy fogalmazott, hogy a „főosztály stratégiai, tervezési és operatív munkát végez majd”, de a PVF honlapja szerint a cég feladata a „megvalósítandó projektek előkészítése és teljes körű megvalósítása”, de a városházán is számos szakember dolgozik.

Azt viszont megtudtuk, hogy „nem szakmai, hanem lakossági ötletpályázatot hirdetettek, mert a pécsiek ötleteit szerették volna megismerni”. A Misina-tető fejlesztése kapcsán öt pályaművet díjazott a zsűri, ezek alapján három olyan koncepcióterv készül, amelyek már formai és tartalmi szempontból is megfelelnek a TOP-pályázat előírásainak, és tartalmazzák azokat az igényeket, amelyeket a pályázók megfogalmaztak. A három koncepcióterv közül a lakosság nyilvános szavazáson választhatja majd ki a neki legjobban tetszőt – közölte a városháza.

A díjazott ötlettervekről csak néhány gondolatot közöltek. Ezek között szerepelt interaktív bányászati múzeum kialakítása a Misinán, volt, amelyik a környéken sportolni, kirándulni vágyókra fókuszált, egy másik a mecseki kerékpározás népszerűsítését tűzte ki célul, például ösvények kialakításával. Komplexebbnek tűnhet az „Intermodális Csomópont és Piknikpark” víziója, amely társaságok, családok pihenési pontját alakítaná ki mosdókkal, pelenkázóval, mosogatóval, önkiszolgáló kerékpárszervizzel, kutyamosóval, wifivel, napozóterasszal, jóga és masszázslehetőséggel, valamint drinkbárral. Tematikus játszótér gondolata több pályamunkában is szerepelt, de ez egyik kiemelkedett közülük, sőt libegő ötletét is érintette.

Máshol nem kérdezik meg?

Miközben a városvezetés a Misina-tető fejlesztése kapcsán lakossági ötletpályázatot hirdetett, addig – ha ezt valóban komolyan gondolják, akkor – a gyakorlatban jóval nagyobb volumenű, Pécs arculatát, városképét évtizedekre meghatározó, a Pécsi-víz völgyének rendezését, hasznosítását célzó projekt előkészítése kapcsán ezt nem tették meg. Az ottani vízfolyásra, vízfelületekre, vagy éppen sétányra, házakra vonatkozó nagy volumenű koncepcióterv elkészítésére ugyanis inkább beszerzési eljárást hirdethettek meg a városházi dokumentum alapján és csak három – köztük egy budapesti – irodának küldhették el az ezzel kapcsolatos ajánlattételi felhívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!