vigyázzunk kedvenceinkre!

2020.12.31. 11:30

Félnek a hangoktól, zárt térben tartsuk ma a háziállatainkat

A szilveszteri tűzijátékok hatására minden évben állatok százai mennek világgá. A jelenlegi szabályozások ugyan tiltják a közterületi tűzijátékozást, ám mivel magánterületen használhatóak a pirotechnikai eszközök, így is bizonyára sok házi kedvencnek lesz stresszes a ma éjszaka.

Tóth Viktória

A háziállatok számára kétségkívül a szilveszter az év egyik legborzasztóbb napja. Ilyenkor rengeteg kertben, udvarban tartott kutya és macska tűnik el, a kedvencek akár több kilométerre is elkóborolhatnak és sokan sosem kerülnek haza.

Mint ismeretes, szilveszterkor és az új év első napján is érvényben van a kijárási tilalom, tehát este 8 és hajnali 5 óra között csak kivételes esetekben tartózkodhatnak az emberek közterületen. Emellett a járvány elleni védekezés miatt az idei szilveszteren tilos a közterületi tűzijáték, és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök használhatók az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint.

Ennek ellenére – ám remélhetőleg a szabályok betartásával – valószínűleg idén is többen használják majd fel a pirotechnikai eszközöket, a háziállatok számára kellemetlen pillanatokat okozva ezzel. A Komlói Állatvédő Egyesületet kérdeztük a témában, akik azt tanácsolták a gazdiknak, hogy ha tehetik, zárt helyiségben tartsák ma éjszakára a háziállataikat. Fontos, hogy nem szabad a kutyákat kikötni, mert az ebek stressz hatására akár fel is akaszthatják magukat.

– Ilyenkor elsősorban nem befelé menekülnek a kutyák, próbálnak minél messzebb kerülni, kifelé fognak rohanni az udvarból. Az arra hajlamos kutya epilepsziás rohamot is kaphat a petárda sípoló hangjától. Az állatorvosi lehetőség is kevesebb ilyenkor, ezért is fontos, hogy ezen az estén még inkább figyeljünk az állatainkra – tudtuk meg az egyesülettől.

Mint mondták, ha tehetjük, az esti órákban már ne sétáltassuk a kutyát, intézzük el az egészségügyi sétát legkésőbb 4-5 óra körül. A túlérzékeny, különösen félős kedvencek esetében pedig érdemes állatorvoshoz fordulni, aki nyugtatót írhat fel az ebek számára.

Hasznos a nyilvántartó alkalmazása

Hasznos lehet az is, ha az állat nyakörvére a gazda nevével, telefonszámával, lakcímével ellátott biléta kerül. Ha már megtörtént a baj – és elszökött az állat – ennek segítségével hamarabb fel tudja venni a kapcsolatot a gazdival az esetleges megtaláló.

A Komlói Állatvédő Egyesület a PetVetData nyilvántartó rendszer használatát is javasolja. Az oldalra adatokat bevinni és azokat részletesen lekérdezni, vagy módosítani csak az állatorvosok tudnak. Azonban ha valaki tudomása szerint állatába korábban chipet helyeztek be, és ellenőrizni szeretné, hogy annak száma benne van-e a rendszerben, az oldalon található nyilvános keresőben ezt megteheti. Tehát bárki, belépés nélkül ellenőrizheti, hogy az általa ismert azonosítóval rendelkező állat szerepel-e a nyilvántartott adatbázisban. Így egy elszökött, ám chippel ellátott és a nyilvántartó rendszerben szereplő állatot lényegesen egyszerűbb visszajuttatni az eredeti gazdájához egy olyannal szemben, amely nincs regisztrálva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!