fő a figyelem

2020.12.21. 17:30

Nem az öldöklős akció a legjobb karácsonyi ajándék

Javában tart a karácsonyi vásárlási láz, és minden szülő azt az ajándékot szeretné megvenni a gyermekének, amit fiuk, lányuk a legjobban szeretne. Kérdés, hogy korának megfelelő játékot szeretne-e kapni.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Frank Yvette

Büszkén dicsekednek az apukák a közösségi oldalakon, hogy milyen játékot sikerült beszerezni az idén karácsonyra a gyereknek. A legtöbb videójáték, amivel kérkednek, olyan erőszakos, amiért egyébként 18+-os besorolással rendelkeznek. Egy gamer csoportban egy apa a 10 éves gyermeke nevében érdeklődött, hogy a játékos hogyan tud továbbjutni. A hozzászólók – több mint félszázan – azért megjegyezték, hogy a játék, amihez tanácsot kér, erősen erőszakos: lopni, rabolni, gyilkolni kell és nem ritkán prostituáltakat kell fogadni.

– Nálunk is előfordult már, hogy bevallottan a gyermekeiknek vettek ilyen játékot a szülők. Többségüknek meg sem fordul a fejében, hogy ez gond lenne. Felhívjuk a figyelmüket a korhatárra, és azt is el szoktuk mondani, hogy igen élethűen ábrázolt erőszakos jelenetek vannak a játékban, de többször az a válasz, hogy játszott már ilyet a fiú és nincs baja tőle – mondta az egyik pécsi videójátékbolt eladója.

Hozzáfűzte, olyan is előfordult, hogy a gyerek a nagypapával érkezett az üzletbe és vele vetette meg a játékot. Szerinte ez manapság teljes mértékben szülői felelősség kérdése, hiszen e tekintetben sem az áruházban, sem az interneten keresztül megvásárolt játékokért nem tud a kereskedő felelősséget vállalni.

A legtöbb szülő azzal nyugtatja magát (ha egyáltalán ez gondot jelent neki), hogy ő is játszott régen erőszakos játékokkal. Az eladó szerint ez is eléggé gyenge lábakon álló érv, ugyanis a korábbi játékoknál nem volt ennyire részletesen kidolgozott grafika, és a legtöbb történetben szörnyeket, vagy minimum emberfeletti fő gonoszt kellett legyőzni, ma ember csonkít embert és a sztori is eléggé valóságosnak hathat, nem csak a játék grafikája.

Izgalmas videójáték minden korosztály számára létezik, ezért is érthetetlen az ilyen szülői hozzáállás. Az eladó egy megmosolyogtató alkalomra is emlékszik. Az édesanyának a Super Mariót ajánlották az 5 éves gyermeke számára, mire ő azt válaszolta: Az kizárt, biztos, hogy kiborulna tőle, mert imádja a teknősöket, Mariónak pedig ráugorva azt kell eltaposnia.

Pár kattintással a korhatár okát is megtudhatjuk

A gyermekek számára életkornak megfelelő, biztonságos videójátékok vásárlása fontos lépés annak megakadályozása érdekében, hogy családja ki legyen téve az erős, grafikus erőszaknak és az érett témáknak. Két-három kattintással könnyedén kideríthető, hogy mely korosztálynak ajánlott egy játék és miért. Az európai besorolást a pegi.info (Egységes Európai Játékinformációs Rendszer) oldalon tudjuk megismerni, ha beírjuk a játék nevét, sőt, itt azt az információt is megtaláljuk, hogy a nyelvezete, a grafikája, vagy esetleg a játékban szereplő témák miatt kapta az adott besorolást. Az amerikai besorolással (esrb.org) szintén hasonlóan le tudjuk ellenőrizni az adott játék korhatár ajánlását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!