fészekrakók

2021.01.26. 07:00

Albérlet: magyarul keresik inkább most a kiadó lakásokat

A pécsi albérleteket leginkább az egyetemisták, és azok közül is a külföldi diákok választották előszeretettel. A vírushelyzet miatt azonban ők elmaradtak, ez meg is látszik a bérleti piac jelenlegi helyzetén.

Mészáros Rita

20201012 Tatabánya Illusztráció Nem hatott a koronavírus-járvány a helyi albérlet piac áraira, de - a bérbeadók óvatosabbak - akár munkáltatói igazolást és referenciát is kérhetnek a leendő bérlőtől Fotó: Zantleitner Ingrid ZI Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A hazai felsőoktatási intézmények, így a Pécsi Tudományegyetem is digitális oktatásra állt át novemberben a járványhelyzet miatt, ugyanakkor az intézmény már korábban is gondoskodott arról, hogy akik személyesen nem tudták megkezdeni tanulmányaikat, az online térben követhessék az órákat. Ez azt eredményezte, hogy sokkal kevesebb külföldi diák érkezett a városba, vagyis sokkal kevesebb albérlet talált gazdára, és még a kiadott ingatlanok tekintetében is a magyar bérlők vannak túlsúlyban.

Pretzl András, a pécsi iHome Ingatlaniroda értékesítési vezetője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár valóban sok külföldi egyetemista ment haza az elmúlt hónapokban, akár már a járvány első hullámának idején, a pécsi albérletüket fenntartják. A bérbeadóval megegyeztek, hogy kevesebb bérleti díjat fizetnek abban az időben, amíg nincsenek itt, de így a vizsgaidőszakra kényelmesen vissza tudnak jönni, illetve ha visszaáll a hagyományos oktatás, akkor is biztos helyük lesz.

Az albérleti árak egyébként jelentősen visszaestek, az olyan ingatlanokat, amelyeket korábban 180 ezer forintért kínáltak, most 120–130 forintért vehetünk ki. A szakértő szerint, az, aki tartani szeretné magát az egy évvel korábban meghatározott összeghez, az nehezen tudja kiadni ingatlanát. A csökkentésen tehát érdemes elgondolkodni, mert ez talán jobban megéri, mintha fél évig üresen állna a lakás.

Igaz, hogy az albérletpiac megtorpant, az értékesítés viszont fellendült az állami támogatásoknak köszönhetően. Pretzl András tapasztalatai szerint amíg két éve inkább befektetési szándékkal keltek el a pécsi ingatlanok, most otthon­teremtési céllal. Az agglomeráció családi házai mellett keresettek a Mecsekoldalban található kisebb házak, amelyekhez a fiatal párok most könnyebben hozzájuthatnak a támogatott hitellel, később pedig egy nagyobb felújítást, bővítést valósíthatnak meg.

Adót kell fizetni a bérbeadás után

Az ingatlan bérbeadására sokan még mindig tiszta jövedelemként tekintenek, tehát hogy nem kell adót fizetni utána – pedig ez nem így van. Az ebből származó jövedelem Magyarországon adóköteles, az erre vonatkozó szabályok 2018. január elsejével változtak meg. Szerencsére a változással könnyebb lett a bérbe- adók dolga, hiszen egészségügyi hozzájárulást már nem, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni.

Azt mindenki maga dönti el, hogy az adó számításakor a tételes költségelszámolást vagy a nem tételes költségelszámolást szeretné alkalmazni. A választásban ma már különböző internetes oldalak is segítségünkre lehetnek, amelyek segítségével könnyen meghatározhatjuk, melyik esetben, mennyi adót kell fizetnünk. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni. Ennek elmulasztása esetén a bérbeadó akár komoly pénzbüntetésre számíthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!