vajh jó lesz?

2021.01.14. 20:00

Számos előnnyel járhat a PTE esetleges fenntartóváltása

Az utóbbi napokban ismét felreppentek a Pécsi Tudományegyetem fenntartóváltásával kapcsolatos híresztelések. A Facebookon szerdán néhány pécsi egyetemista Free PTE néven hozott létre közösségi oldalt, tiltakozva alapítványi fenntartású intézményi modell kialakítása ellen. Az új működtetői struktúra ugyanakkor számos előnnyel kecsegtet.

HLB

Legutóbb a Debreceni Tudományegyetem dékáni kollégiuma döntött egyhangúlag arról, hogy támogatja az intézmény modellváltását, azaz a fenntartói feladatokat az állam helyett – a hírek szerint májustól, mások szerint augusztus elejétől – egy közfeladatot ellátó közérdekű alapítvány venné át. Pécsen hasonló lehet a helyzet, pár napja a Pécsi Tudományegyetem vezetése és a dékáni kar tájékozódó megbeszélést folytatott Bódis József államtitkárral a modellváltási folyamatba történő esetleges bekapcsolódásáról. A PTE közleménye szerint az egyetem vezetése, valamint a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról.

Erre a hírre reagálva hozott létre a legnagyobb közösségi oldalon egy csoportot Free PTE néven néhány pécsi hallgató, azért – mint írják –, hogy „összehozza a PTE olyan egyetemi polgárait, akik nem értenek egyet az országszerte több egyetemet fenyegető átállással. Célunk, hogy a lehető legtöbbet megtegyük annak érdekében, hogy intézményünk demokratikus keretek között működhessen. Politikai ideológiáktól és pártoktól elhatárolódva csak ennyit szeretnénk: szabad ország, szabad egyetem!”

A modellváltás – természetesen – nem tetszhet mindenkinek, ellenzőinek ugyanakkor tudomásul kellene venniük, hogy az erről szóló döntés saját kezdeményezés; mind a debreceni, mind a szegedi és mind a pécsi egyetem vezetése önként, szabad elhatározásából – és nem külső nyomásra! – dönthet az esetleges fenntartóváltásról.

Az alapítványi fenntartás ugyanakkor nem ördögtől való, hiszen a világon számos nagy tekintélyű, nemzetközileg elismert elitegyetem működik ebben a formában. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint ráadásul a struktúraváltás előnye, hogy a rugalmasabb működési kereteknek köszönhetően a fiatalok korszerű képzésben részesülhetnek, a munkaerőpiacon is értékesebb tudást sajátíthatnak el. Az új finanszírozási forma által az intézmények versenyképes képzésekkel csábíthatják a diákokat, a külföldi hallgatók számára is vonzóak lehetnek, erősödhet a működés hatékonysága, és nem utolsósorban az egyetemi autonómia is szélesebb körben érvényesülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!