túl az ünnepeken

2021.01.08. 20:00

Van olyan pécsi hajléktalan, akit nem érdekel a kijárási tilalom

A szociális ellátásban karácsonyozni nem egyszerű, hiszen az ember ilyenkor éli meg leginkább a család hiányát. Éppen ezért a pécsi TÁMASZ Alapítványnál is mindent megtettek, hogy a hajléktalanok számára is meghittebbé varázsolják ezeket a napokat a szállásokon.

M. R.

A járványhelyzet miatt persze az ünnepségek máshogy zajlottak, mint eddig, hiszen a látogatási tilalom miatt külsős előadót nem hívhattak meg, csak az alapítvány munkatársai lehetettek jelen. Fonyó József intézményvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a hagyományos töltött káposzta karácsonykor nem maradt el, ezt minden telephelyre kiszállították.

Az intézményvezető elmondta, hogy az átmeneti szállók és a Hajléktalanok Otthona csaknem százszázalékos, a menedékhelyek pedig nyolcvan százalékos kihasználtsággal működnek. Az alapítvány célja továbbra is az, hogy a téli hónapokban minden hajléktalant ellássanak, de a vírushelyzet miatt bizonyos szabályokat nekik is meg kellett hozniuk. Ennek értelmében minden telephely­ükön látogatási tilalom van érvényben.

Az átmeneti otthonokban december közepéig csak azokat fogadhatták, akik 48 órán belül két negatív PCR-tesztet produkáltak. Ez a szigorú előírás mára egy kicsit már enyhült. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis egy negatív gyorstesztet és egy negatív PCR-tesztet szükséges felmutatniuk az új beköltőzőknek.

A Támasz Alapítvány Utcai Szociális Szolgálata is megkezdte 24 órás működését november elején. Tapasztalataik szerint a kijárási tilalom bevezetése utáni napokban még előfordult, hogy a hajléktalanok nyolc óra után is az utcán voltak, ez ma már nem jellemző, a fedél nélkül élők inkább meghúzzák magukat az elhagyatott épületekben a kijárási tilalom idején.

Fonyó József azt is elárulta, hogy amennyiben valaki éjszakát az egyik szállón szeretné tölteni, és tudja, hogy nyolc órára nem érne oda, akkor hívja a diszpécserszolgálatot, hogy segítsenek neki. Az alapítvány telephelyein kívül egyébként a megyeszékhelyen a Máltai Szeretetszolgálat és a Pécsi Egyházmegye is biztosít szálláslehetőséget a hajlék nélküliek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!