folyamatosan frissítve

2021.02.23. 11:03

Városházi konzultáció: a nemzeti oldal szerint megfutamodott Péterffy Attila

A nemzeti oldal szerint Péterffy Attila polgármester megfutamodott, inkább elnapoltatta a szavazást ugyanis arról, hogy hívják vissza a decemberben a polgármester által kinevezett szocialista alpolgármestert. Ön amúgy hány napra megy idén szabira? Mert a pécsi polgármester 63 napra! A cikket frissítjük!

B. M.

A jobboldal szerette volna megszavaztatni, hogy hívják vissza Nyőgéri Lajost, az MSZP-s alpolgármestert – ezt az LMP is támogatta -, állítsák helyre azokat a korábbi alapelveket, amelyekkel a cégek felügyelőbizottságának ellenőrzési feladatait ellátta a mindenkori ellenzék, és éppen a bizottsági helyek elosztásában vegyék figyelemben a választói akaratot.

Mindez annál a napirendi pontnál történt, amikor a Szervezeti és Működési Szabályzatot úgy változtatták volna meg a baloldali indítvány alapján, hogy öt helyett hét nappal kapják meg a képviselők a tárgyalandó előterjesztéseket.

A heves vitában az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, Kővári János az egy hónapja a Momentum és a DK képviselői által Péterffy Attila polgármesternek adott 12 pontos ultimátumban megfogalmazottak kapcsán érdeklődött volna az ellenzéki képviselőknél, miszerint az abban foglaltak szerintük mennyiben mutatják meg, hogy Pécsen demokratikusan működik az önkormányzat.

Péterffy Attila polgármester érdemi válasz helyett ezúttal is arrogánsan reagálva azt mondta, hogy nem 12, 24, vagy 36 pontról beszélnek most. Erre Kővári kijelentette: hülyének nézik a pécsieket, hiszen az nem lényegi kérdés, hogy öt helyett hét nappal korábban kapnak-e meg előterjesztéseket, viszont a koalíciós partnereinek 12 pontjában szereplő kijelentések azok.

- Nincs mit orvosolnom – szögezte le erre a balliberális polgármester, aki aztán végül inkább elnapolta az SZMSZ módosítását, mintsem szavazni kellett volna a lényegi kérdésekről.

Kővári János szerint Péterffy Attila nem mer szembenézni a valóssággal, csupán a felelősséget akarja magáról elhárítani, inkább megfutamodott.

A Momentum és a DK tagjainak 12 pontos januári ultimátuma

1.) Nyőgéri Lajos kinevezését a polgármester saját hatáskörben vonja vissza még a veszélyhelyzet alatt, illetve a kinevezéséről az SzMSz szabályai alapján demokratikusan döntsön a veszélyhelyzet utáni első közgyűlés!

2.) Bognár Szilvia alpolgármester a hatásköreit a 20/2019. (12. 02.) utasítás szerint gyakorolhassa! Minden olyan hatáskört vissza kell venni Ruzsa Csabától és Nyőgéri Lajostól, melyek Bognár Szilviától kerültek elvonásra.

3.) A Pécsi Kommunikációs Központ Kft. vezetőjének kinevezéséről az SzMSz szabályai alapján demokratikusan döntsön a veszélyhelyzet utáni első közgyűlés.

4.) Hatékony feloldását kérjük annak a morális válságnak, amit a BIOKOM Nkft.-nél létesített ’Közbeszerzés és projekt manager’ megnevezésű pozíció okozott. Fentieken túl szeretnénk mindenki számára átlátható szabályokat kialakítani az önkormányzati vállalatoknál és intézményeknél történő kinevezések ügyében.

5.) A polgármester 2021. január 31-ig nyilvánosan számoljon be az október 13-i győzelmet követő, az önkormányzati cégek előző időszaki működését vizsgáló átvilágítások eredményéről: sorrendben Tüke Busz Zrt. (Volvo-gate), BIOKOM Nkft., PSN Zrt., ZSÖK Nkft., PKK Kft., majd a többi városi érdekeltségű átvizsgált cég.

6.) A lakhatás, a lakásgazdálkodás területein az elmúlt tizenöt hónapban semmiféle előrelépés nem történt, a lakásgazdálkodással foglalkozó hivatali szervezet egy átjáróházzá vált. Ez a helyzet számunkra elfogadhatatlan! Ezért 2021. március 1-től a város lakásgazdálkodásának vezetésére pályázaton kiválasztott, a feladat ellátására alkalmas személyt kell kinevezni!

7.) Az a hivatali, intézményi, szervezeti és cégvezető, aki a közérdekű adatok vagy a közérdekből nyilvános adatok szolgáltatását az önkormányzati képviselő, valamint a jogszabály alapján hozzá forduló magánszemély (természetes személy) kérésére megtagadja, azonnali felmondással visszahívható legyen. Polgármesteri utasítás jogszabállyal nem lehet ellentétes, így arra való hivatkozás nem mentesíti a vezetőket a felelősségre vonás alól. Biztosítani kell az önkormányzati képviselők ellenőrzési jogosítványát, és a hivatalos dokumentumokat titoktartási kötelezettség mellett ki kell adni számukra.

8.) Minden olyan szerződést, melyet a polgármester, bármely városházi vezető vagy bármely önkormányzati cég megköt, teljes terjedelmében, az összes csatolmánnyal és a hozzá tartozó információkkal együtt minden önkormányzati képviselő részére könnyen hozzáférhetővé kell tenni! Ezért a jegyző a szerződéseket a tartozékaikkal együtt digitalizált formában a képviselők számára elérhető tárhelyre tölti fel.

9.) A mindenkori gazdasági alpolgármester – mint az önkormányzat gazdaságpolitikájának alakításáért felelős vezető – a tevékenységéről háromhavonta részletes beszámolót köteles terjeszteni a Közgyűlés elé.

10.) A frakciószövetség belső szavazásainál csak a közgyűlés minősített többségével, azaz tizennégy szavazattal támogatott javaslatok számítsanak a frakciószövetség egésze által kötelezően támogatandó javaslatnak, egyéb esetben szabad mandátumú szavazás következik, ha az előterjesztő fenntartja a javaslatot a közgyűlésre.

11.) Az önkormányzati képviselőket és a polgármesteri hivatal dolgozóit esetlegesen érintő összeférhetetlenségeket legkésőbb 2021. február 28-ig meg kell szüntetni!

12.) A képviselői munka felelős elvégzéséhez a polgármesteri hivatal biztosítsa a frakciók működésének feltételeit! A frakciók a kéréseiket 2021. január 31-ig juttassák el a jegyzőnek, hogy február 28-ig rendezhető legyen a frakciók infrastruktúrájának kialakítása.

Folytatják a fideszesek programját

Az előző jobboldali önkormányzat indította el azt a programot, amelynek keretében elektromos buszok érkezhettek tavaly Pécsre, az immár balliberális városvezetés idején. Akkor 1,7 milliárdos pályázat alapján vásároltak meg 10 buszt. A nemzeti oldal tavaly ősszel már jelezte a baloldali önkormányzatnak, hogy a kormány Zöld Busz programjára is jelentkezzen be a város.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-pecsi-kozossegi-kozlekedest-tenne-zoldebbe-a-jobboldal-2926858/

A polgármester pedig decemberben döntött úgy, hogy az önkormányzat a Tüke Busz Zrt.-vel konzorciumban támogatási kérelmet nyújt be egy 1,6 milliárdos program megvalósítására. Ennek keretében nyolc elektromos buszt vásárolna Pécs, 800 milliós támogatással. A projekt tartalmazza továbbá a buszok töltéséhez szükséges berendezések beszerzése és töltőinfrastruktúra kialakítása, a kapcsolódó műszaki ellenőrzés is.

A pályázatot február 28-ig kell beadni, a végleges dokumentációhoz szükséges dekarbonizációs terv és a megalapozó tanulmány elfogadásáról tárgyaltak a képviselők.

Új házat is építhettek volna

Több mint 340 ezer forintos négyzetméter áron készült el a meszesi közbiztonsági centrum kialakítása, amiből már egy új házat is fel lehetett volna húzni – mondta Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) képviselő a közbiztonsági centrummal kapcsolatos előterjesztésnél. Azt tudakolta: mégis mi került ennyibe ennek az ingatlannak a felújításán. A nemzeti oldal képviselői pedig azt kérték, hogy pontosan láthassák, milyen értékben és milyen munkát végeztek el, volt-e egyáltalán beszerzési eljárás.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető megjegyezte, vannak olyan tételek a kivitelezési költségvetésben, amelyek meglehetősen kérdésesek, ilyen például az is, hogy 13 ezer forintos négyzetméter áron dolgozott a burkoló.

A baloldaliak halványan próbálkoztak azzal, hogy üzleti titoknak minősülhetnek ezek az adatok, de a jobboldal felhívta a figyelmet arra, hogy a pécsi adófizetők pénzének felhasználásáról van szó – most egyelőre úgy tűnik, hogy a képviselők betekinthetnek a dokumentumokba.

Ön hány napra megy idén szabira? Mert a pécsi polgármester 63 napra!

A hétvégékkel együtt akár három hónapig pihenhet a baloldali polgármester. 63 nap – ennyi szabadsága van ugyanis idén Péterffy Attilának. A baloldali politikus saját bevallása szerint – elvileg ezt a jegyző is vezeti – tavaly 24 napot nem vett ki a szabadságából, ezért lett ilyen sok idén. Persze ha ebben az évben sem veszi ki, akkor ez még tovább is halmozódhat, és végül, a hivatalának végén szabadságmegváltással egy kisebb vagyont is kaphat még a városvezető. Péterffy nem engedte meg, hogy a képviselők hozzászólaljanak a témához, mert szerinte ez csak „tájékoztató jellegű indítvány”.

Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő lapunknak azt mondta, hogy a 24 munkanap eddig ki nem vett szabadsága több mint egymillió forintba kerülhet a pécsieknek, ha ezt a ciklus végéig sem írja ki a politikus.

Újabb fejcsere

Visszahívhatják a Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnökét, Gelencsér Gyulát, az ügyben állítólag valamilyen vélt jogszabálysértésekre hivatkozhat a balliberális városvezetés. Ezt a módszert egyébként már jó néhány előző pécsi vezető elküldésekor is bevetették, így ez a gyakorlat szinte már megszokottnak is tűnik.

Úgy tudjuk, hogy erről is tárgyalhatnak a képviselők az online konzultáción.

Kérdés persze, hogy a megvádolt szakember miként tud majd a feltételezett vádakra, gyanúra reagálni. Az, hogy kit küldenének a cég élére, egyelőre kérdés, de úgy tudjuk, hogy egy autókereskedő lehet az új igazgatósági elnök, akit a helyi sajtóhírek szerint MSZP-közelinek tartanak.

A városháza a személycsere tényét ebben a percben sajtóközleményben is megerősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!